Dilemma för regeringen

Nu när den stora militärövningen Aurora 17 pågår i landet kan det vara intressant att fundera lite på hur Sverige, eller rättare sagt den svenska regeringen, kommer att göra när det gäller FN-resolutionen som förbjuder kärnvapen. Utrikesminister Margot Wallström vill att Sverige skriver under på resolutionen, medan försvarsminister Peter Hultqvist inte vill att Sverige gör det. Hans argument är att det skulle äventyra det militära samarbete som byggts upp med andra stater. USA, Frankrike och andra länder har ”varnat” Sverige för det och alldeles självklart försvarar försvarsministern Försvarsmakten och därmed svensk förmåga att försvara sig om det värsta skulle inträffa.

I morgondagens Dagens Nyheter kommer det att finnas en debattartikel där flera internationella forskare skriver om hur de tycker att Sverige bör göra. Deras mening är helt klar. Sverige ska fortsätta sin linje att hävda att kärnvapen inte behövs. Därför FN-resolutionen skrivas under.

Det är lätt att förstå argumenten från båda sidor. Att ivra för och arbeta för ett kärnvapenförbud i världen är självklart en god sak. Andra stater – ja, hela världen – försöker nu få Nordkorea att uppge sina kärnvapenambitioner. Nordkorea har inte någon tanke på att ge upp och skrota sina vapen. Eller ens den teknologi som möjliggör kärnvapen. På samma sätt som Nordkorea vidhåller sin rätt att ha dessa vapen, hävdar de etablerade kärnvapenländerna sin rätt att ha dessa vapen. Aldrig att USA, Ryssland, Frankrike, England eller något av de övriga länderna som har kärnvapen i sina arsenaler skulle ge efter. Inte ens för en världsopinion.

I det perspektivet kan en kamp mot kärnvapen från en majoritet av världens länder som inte har dessa vapen vara fruktlös. Hur mycket världen i övrigt än försöker, så kommer kärnvapennationerna att behålla dessa vapen samtidigt som de vill vara ensamma om det. Ingen mer stat ska ha dessa vapen som kan förgöra så mycket av mänskligheten.

Ser man på saken med utgångspunkt från detta, så gör det ingenting om Sverige inte ansluter sig till FN-resolutionen om kärnvapenförbud i världen. Hur Sverige kommer att göra återstår att se. Margot Wallström och Peter Hultqvist har kommit överens om att en utredning ska analysera konsekvenserna av ett beslut i endera riktningen.

Jag tror att Sverige skriver under resolutionen om det blir så att oppositionen i riksdagen meddelar sitt misstroende mot försvarsministern. Men om han får sitta kvar – vilket förutsätter att Liberalerna och Centern visar fortsatt förtroende för honom – så tror jag att Sverige inte skriver under resolutionen. Till det kan man förmodligen återkomma längre fram när den politiska situationen är lite annorlunda. Man får väl anta att utredningen som görs kan styras mot en slutsats som passar politiken. Det är i så fall inte första gången som det händer.

I dag meddelade regeringen att skatten sänks för fyra av fem pensionärer. 4,4 miljarder kronor kostar det. Utjämningen behöver fortsätta, men onekligen tas ett stort steg nästa år. Pensionärerna har ju alltsedan jobbskatteavdraget infördes och utökades klagat över att de får betala en högre skatt för samma inkomst som de som arbetar. Det har upplevts som orättvist och så är det naturligtvis utifrån vårt – jag är ju också pensionär – perspektiv. Å andra sidan kan varje grupp i samhället hävda orättvisa gentemot andra grupper. Ett för alla rättvist samhälle är och förblir en utopi.

Jag har funderat en hel del på det här med tryggheten i samhället. Riktigt färdig med mina tankegångar är jag inte. Måhända jag återkommer till ämnet när jag är färdig att formulera det jag tänker.

Min dag har varit bra. Jag har träffat en hel del människor som är engagerade i Sunnanå SK. Det är alltid lika kul att träffa dem. I morgon blir det lite hantverksjobb och så förstås lite skrivjobb för Sunnanå.

 

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.