Bara positiv stämning

Jag vet inte hur det är att vara på ett väckelsemöte. Men jag har hört berättelser om det. Och nog var det en stämning av väckelsemöte i kväll när Northvolts ledning med vd Peter Carlsson i spetsen informerade allmänheten i Skellefteå om den batterifabrik som ska byggas. Antingen i Skellefteå eller i Västerås. Om en månad eller så tas beslut om vilken ort som får den fantastiska och i dagsläget smått otroliga lokaliseringen.

Mötet med allmänheten var en del i det samråd som företaget måste göra och som så småningom ska mynna ut i en miljökonsekvensbeskrivning. Jag vet att flera personer redan har skickat in frågor och funderingar till Northvolt, som naturligtvis – tar jag för givet – behandlas och ligger till grund för de överväganden som företaget måste göra innan de tar beslut om lokaliseringen.

Under mötet i kväll som lockade 850 personer – fler personer fick inte komma in i lokalen och många fick vända hemåt – gavs, såvitt jag förstod, frikostig information om det som planeras. Jag tror att alla i salen var och är positiva till vad som kan komma att ske. Jag är det. Det är ju inte någon som helst tvekan om att samhället är på väg in i en elektrifiering som kan bli hur omfattande som helst.

Entusiasmen inför det som kan komma är väldigt stor och jag är helt säker på att de flesta som var på mötet i kväll nästan är säkra på att det blir Skellefteå som får batterifabriken. Onekligen ser det bra ut med tillgång till mark, billig el, hög kompetens när det gäller kemi och metaller och närhet till flera av de metaller som krävs. Folkets stöd och kommunens stöd har företaget också. Hur det är i Västerås vet jag inte, men förutsättningarna där är naturligtvis också goda eftersom Northvolt valt den orten också inför avgörandet.

Hos mig svindlar emellertid planerna. Peter Carlsson talar om att fabriken fullt utbyggd 2023 – om fem,sex år – kommer att ha omkring 2.500 anställda i många olika typer av jobb. Avståndet från ena delen av fabriken till den andra kommer att bli cirka 1,5 kilometer och takten i produktionen blir 3.000 batterier (de är lite större än AA-batterier) i minuten. Det sades ingenting om det, men jag antar att produktionen kommer att gå dygnet runt, året runt. Till detta ska läggas att det inte bara är batterifabriken det handlar om. Andra företag och industrier kommer att etableras som en direkt följd av den stora batterifabriken och det kan i sin tur komma att skapa – i bästa fall – ytterligare något eller några tusen arbetstillfällen.

Batterifabrikens första del som ska börja producera för marknaden 2020 kommer att kosta cirka tio miljarder kronor. Snart kommer cirka en tiondel att vara klar om man får tro Peter Carlsson och en del skriverier i tidningar och tidskrifter. När väl produktionen är igång och batterierna kan börja testas av de större kunderna blir det säkerligen lättare att få in de resterande nio miljarderna så att första produktionslinan kan färdigställas. Sedan återstår det bara att få in ytterligare 30 miljarder kronor…

Om vi utgår från att beslut fattas att batterifabriken etableras i Skellefteå så kommer det att innebära en stor påfrestning för kommunen. Gissningsvis måste bostadsbyggandet öka, infrastrukturen rustas upp och utökas och mycket, mycket annat. Om beslut fattas att fabriken ska hit, så rekommenderar jag kommunledningen att per omgående beställa flygbiljetter ner till Stockholm för att uppvakta regeringen om att byggandet av Norrbotniabanan måste tidigareläggas. Etableringen av batterifabriken kommer självklart att positivt beröra hela kommunen.

Jag hoppas på en mycket livaktig verksamhet på snart sagt alla plan i kommunen de närmaste åren. De möjligheter som kan öppna sig för kommunen blir historiska och kan betyda ett uppsving för kommunen som den inte upplevt sedan gruvnäringen utvecklades och all industri kring den.

Nog om det för tillfället. Nu till det positiva faktum att Centern och Liberalerna beslutade sig för att inte fullfölja misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det var bra, tycker jag. Kristdemokraterna och Moderaterna och Sverigedemokraterna står fast vid sin kritik mot statsrådet Hultqvist och väckte i dag frågan i riksdagen. Redan i morgon kommer riksdagen att rösta om den ska uttala sitt misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Sverigedemokraterna är dock ensamma om att ha detta misstroende mot statsministern.

I dag har det spikats och spacklats. Det är ju skönt att kunna slå huvudet på spiken på ett mer påtagligt sätt än att försöka förklara något klart och på det sättet slå huvudet på spiken i det man skriver. I morgon väntar vanliga fredagsbestyr. Och kanske något annat.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.