Birgitta Ohlssons exit

Den stora inrikespolitiska händelsen i dag är förmodligen att liberalen Birgitta Ohlsson ger upp kampen om partiledarposten i Liberalerna. Hon utmanade ju sittande Jan Björklund, men efter det att provvalet i Stockholm gav till resultat att Björklund fick flest röster drar Birgitta Ohlsson sig tillbaka. Hon meddelade också att hon lämnar inrikespolitiken när hennes mandattid i riksdagen tar slut nästa år.

Det är en förlust för politiken, för Liberalerna och för socialliberalismen, som jag håller högt, att hon drar sig tillbaka. Birgitta Ohlsson har varit och är en person och politiker som man antingen gillar eller ogillar. Hon vet vad hon tycker och den grund som hon har för sina åsikter – liberala värderingar, feminism och internationalism – är genuina. Jag märkte det tydligt, och uppskattade det mycket, när jag anställde henne som ledarskribent på Sundsvalls Tidning en gång i tiden.

Men det ska också sägas att hennes ambition har varit och är stor. Det var också märkbart i Sundsvall. Där och då började hon sin kamp för att bli ordförande i Liberala ungdomsförbundet; en kamp som lyckades. Då hade jag slutat på Sundsvalls Tidning och börjat på Norra Västerbotten (som Norran då hette). Hon var ordförande för LU 1999-2002, då hon valdes in i riksdagen.

Jag har inte haft kontakt med henne på många år nu. Dock kan jag tänka mig att hon, när hon utmanade Jan Björklund, hade goda politiska skäl till att göra det. Utifrån hennes perspektiv på vad Liberalerna bör stå för. Hennes åsikter om den politik som förts har inte precis gått hand i hand med den som faktiskt förts. Förmodligen låg också i hennes bakhuvud när utmaningen gjordes att hon i det senaste riksdagsvalet blev den mest kryssade liberalen i Stockholms kommun och då ”besegrade” Björklund med flera tusen röster. Ohlsson fick 14,65 procent personröster medan Björklund stannade på 8,59 procent.

Valet av tidpunkt, eller som det brukar sägas nuförtiden timingen, för utmaningen var dock inte den rätta. Turbulensen inom Moderaterna och det partiets uppenbara dragning högerut tillsammans med Kristdemokraterna samt Centerledaren Lööfs starka position hos borgerliga väljare har nog fått en hel del av de liberaler som röstade i provvalet nyligen att dra öronen åt sig. Tryggast, har de resonerat, att fortsätta med Björklund i stället för att välja Ohlsson, som med säkerhet skulle ha orsakat en viss turbulens i partiet när dolda grundläggande värderingar skulle föras upp i ljuset. Och inte bara det, utan även stridas för.

Det hade skapat friktion som sagt i partiet, men kanske än mer inom alliansen och framför allt mot de allt mer konservativa krafter som styr Moderaternas och Kristdemokraternas väg högerut på den politiska skalan. Med Birgitta Ohlsson vid rodret hade alliansen gått en osäker väg till mötes. Men den vägen är redan anträdd och som det ser ut i dagsläget är den vägen en återvändsgränd.

Nu är det emellertid som det är och det är bara att önska Birgitta Ohlsson lycka till. Hon kommer lätt att hitta en annan sysselsättning och som hon själv antyder så kan det bli en karriär utomlands som kanske kan påbörjas. Som tidigare EU-minister under alliansregeringens sista år gjorde hon avtryck även i Europa.

Så har Nordkorea än en gång skickat iväg en robot över Japan som slog ner i Stilla havet. Den här gången gick roboten både högre och längre än tidigare och distansen täcker väl det avstånd som finns till ön Guam där USA har en stor bas. Nordkorea har ju tidigare hotat att förstöra Guam och därmed attackera USA. Precis som förra gången samlas i kväll, svensk tid, FN:s säkerhetsråd för att dryfta händelsen. Förra gången var säkerhetsrådet enigt om att skärpa sanktionerna mot Nordkorea. Det har inte haft någon effekt. Vad säkerhetsrådet kommer fram till den här gången återstår att se.

Situationen är spänd i området och det är faktiskt inte alls uteslutet att rent militära aktioner inleds. Jag ser att den ryske och franske presidenten, Emmanuel Macron och Vladimir Putin, talats vid med varandra och kommit överens om att situationen bara kan lösas med diplomatiska och politiska medel. Vad det innebär när säkerhetsrådet möts i natt får vi se. Ytterligare skärpta sanktioner mot landet blir det nog inte.

Ja, det får vara bra för i dag. En dag som varit god nog för mig med träning och traditionella göromål. I morgon blir det en ny dag, som jag hoppas blir bra den med.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.