Vems är förtjänsten?

Dagen har varit fylld av praktiska jobb. Tro det eller ej. Det gick väl så där. Fortsätter glatt i morgon. Tror jag. Men hur det än går så tycker jag det är roligt att jobba med händerna. Det är ju inte så ofta jag får möjlighet till det. En gång för länge sedan byggde jag nästan själv ett loft på det torp i Enånger som vi hade. Men det var verkligen för länge sedan. Ja, bortåt 30 år sedan. Det var också kul och projektet sträckte sig över hela fyra år om jag minns rätt. Dock – det blev klart och inte alls så tokigt.

I dag blev det inte tre poäng för Sunnanås damer som åkte till Umeå och spelade oavgjort mot Mariehem. Jag hade ju hoppats på seger och det hade nog hela laget också hoppats på. Vi får väl tro att tre poäng i stället bärgas nästa helg när det blir en ny resa till Umeå för ett möte med Umedalen.

Jag läser i Expressen att utanförskapet i Sverige minskar. Det är regeringen och finansminister Magdalena Andersson som säger det. Grunden för uttalandet är att antalet människor som får ersättning från de stora ersättningssystemen nästa år beräknas vara nere på samma nivå som gällde 1981, I våras konstaterade regeringen att man var nere på 1992 års nivå.

I en tid när man mestadels läser om mord och mordförsök, skjutningar på öppen gata och våldtäkter som inte hinner utredas på grund av att än grövre brott prioriteras av utredarna, så är det naturligtvis positivt att få ta del av den optimism som råder i landet. Men som det så sällan talas om.

200.000 fler människor än för tre år sedan jobbar. Antalet personer som befann sig i så kallat utanförskap var när regeringen tillträdde 886.000 och beräknas nästa år vara 839.000 personer. Med tanke på den stora flyktinginvandringen som skedde för två år sedan är detta en stor minskning.

Allt detta är förstås väldigt positivt. Men för att utanförskapet ska kunna brytas än mer krävs nog andra och betydligt mer mångfacetterade insatser än de som regeringen berömmer sig av att ha svarat för. Finansministern hävdar förstås att det är regeringens politik som har gjort så att arbetslösheten är relativt låg och att den dessutom sjunker samt att finanserna är så goda. Det ingår i Magdalena Anderssons jobb att säga så, när vi nu har gått in på det sista året av mandatperioden. Och med ett val som väntar om just ett år.

Regeringens politik har förvisso betydelse. Men jag vill nog hävda att orsaken till de goda och fina siffrorna och den positiva utvecklingen i landet är den rådande högkonjunkturen. Och den har regeringen inte åstadkommit. Sverige är en liten del av världen och en liten del av EU. Vi är mycket beroende av export och när affärerna går bra så rycks de flesta andra branscher med. Regeringen gör det den anser vara bäst för landet (men också en hel del för vad den tror är bäst för regeringspartierna), men vi kommer aldrig ifrån att en stor del av regeringars eventuella framgångar och misslyckanden har ett mycket nära samband med hög- eller lågkonjunktur.

Skulle vi i den kokande högkonjunkturen råka ut för att någon bubbla spricker kan det mycket väl inträffa att luften pyser ur också i andra små bubblor. Vi vet sedan tidigare att det kan bära iväg nerför och mot en lågkonjunktur – självförvållad eller styrd av internationella industriella och finansiella rörelser – ganska snabbt.

I det perspektivet är det lite oroande när regeringen nästa år spenderar – enligt vad som förutspås – 40 miljarder kronor i budgeten på reformer. Men det är regeringen som styr och ställer och vi har bara att rätta oss efter det. Även om det kanske går att ifrågasätta nyttan och behovet av allt som regeringen väljer att satsa extra på. Jag tror att var och en av oss nog kan tycka att en del satsningar också är bra. Inte minst för att de gynnar en själv. Så är jag till exempel glad för att tandvårdsbidraget ökar med 300 spänn per år från och med nästa år för oss som är 65+.

Nej, nu tänker jag inte orda mer om detta eller något annat i kväll.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.