Tyska valet och högerkrafter

Det tyska förbundsvalet är över. Förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater, CDU/CSU, blev det största partiet men tappade ungefär åtta procentenheter i förhållande till föregående val. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val i historien och landar på cirka 20 procent av rösterna. Socialdemokraterna lämnar nu regeringen. Liberalerna återkommer till förbundsdagen som parlamentet heter. Den stora överraskningen var att det högerpopulistiska – ja, högerextrema – partiet AfD, Alternativet för Tyskland, samlade drygt 13 procent av rösterna och nu blir det rredje största partiet i förbundsdagen.

Det är första gången sedan andra världskriget som ett högerparti med ett program som säger att flyktingarna ska kastas ut ur landet och som är rädd för att hela landet ska islamiseras kommer in i parlamentet. Partiledaren talade i kväll till sina anhängare om att man nu ska förändra landet och att återställa landet till vårt land för vårt folk.

Jag blir faktiskt rädd för dessa mörka högerkrafter som vi ser i snart sett varje land. I Tyskland säger nu alla andra partier att de inte kommer att samarbeta på något sätt med AfD. Det påminner onekligen om våra partiers reaktion mot Sverigedemokraterna, som i grunden har samma agenda som AfD. Nationalismen som högerkrafterna exploaterar hämningslöst är en styggelse och kommer inte att leda till vare sig en bättre värld för invånarna i något land eller till någon särskilt fredlig och human utveckling i världen.

Än så länge står de demokratiska krafterna emot dessa högerpartier och dess nationalistiska agendor. Det kan synas vara gott och väl. Men dessvärre ser vi en anpassning till de strömningar som högerrörelserna åstadkommer. Vi reagerar inte starkt emot dem. Ett tydligt exempel är hur vi exempelvis – även jag – inte längre starkt kritiserar de verbala tokigheter som den amerikanske presidenten Donald Trump hela tiden vräker ur sig.

Undan för undan har de svenska partierna, särskilt Moderaterna och Kristdemokraterna steg för steg anammat den politik och argumentation som Sverigedemokraterna för fram. Det är också bevis för en farlig anpassning till en agenda som kan leda oss och landet in i en politisk situation som blir väldigt obehaglig och kanske rent av farlig för vissa grupper i våra samhällen.

I SVT:s Agenda i kväll diskuterades bland annat nazisternas icke tillåtna demonstration i Göteborg nyligen och den demonstration som nazisterna ska hålla på lördag. Vad som diskuterats livligt under den senaste veckan är varför polisen inte satte stopp för demonstrationen nyligen. En demonstration som nazisterna genomförde som ett test för att se hur polisen skulle reagera. Polisen lät den fortgå.

Jag är fullt medveten om den demonstrations- och yttrandefrihet som vi har här i landet. Men någonstans går gränsen. Därför blev jag glad när en hovrättspresident (?) i Agenda förklarade att det finns ett utslag i Högsta domstolen från 1996 som ger polisen möjligheter att avbryta och stoppa demonstrationer från nazister. Och det enbart utifrån det sätt som nazisterna brukar uppträda under demonstrationer: med enhetlig klädsel och många nazistiska symboler. Inte ett ord behöver uttalas. Bara uppträdandet är hets mot folkgrupp och därmed brottsligt.

Den domen från Högsta domstolen tycks polismyndigheten ha förbisett när den ger demonstrationstillstånd till nazister och/eller låter bli att ingripa när demonstrationer genomförs.

Det tyska valet handlade i mycket om invandringen och integrationen. Det finns ju numera ganska många människor som anser att vi inte ska ta emot flyktingar och att de som är här antingen ska ut ur landet eller totalt assimileras och sekulariseras. För de som tycker så gäller det ju inte sällan att de också ska överge sin islamska tro.

Osökt kom jag att tänka på de svenskar som flyr från Sverige. Enligt organisationen Svenskar i världen bor det ungefär 660.000 svenskar i andra länder. De är i sina nya länder antingen – som man kan se det – arbetskraftsinvandrare, klimatflyktingar eller ekonomiska flyktingar. De har flyttat från Sverige för att jobba, de har flyttat från Sverige för att bo i ett varmare klimat och de har flyttat från Sverige därför att de vill undvika den höga svenska skatten. De är alltså arbetskraftsinvandrare i sina nya länder, klimatflyktingar eller ekonomiska flyktingar.

Än så länge finns det inte svenskar som flyr Sverige därför att de blir förföljda på grund av att de har en annan tro, en annan sexuell läggning eller en annan politisk uppfattning än majoriteten eller vad staten anser vara rätt. Men vi flyr vårt land. När vi gör det får vi göra det och det är absolut inte något fel i det, enligt de högerradikala och högerpopulistiska grupper som hävdar att sådana invandrare ska vi inte har i vårt land. Men vi kan själva vara sådana utan problem. För vi är ju svenskar och får göra som vi vill.

Jag kan skriva mycket om det här och hur jag känner inför de attitydtendenser som finns i samhället. Men mer blir det inte i kväll.

Jag kan konstatera att dagen har varit bra. Jag stack ner till Sörvalla och kollade när Sunnanås F16-lag spelade en match mot Själevad. Sunnanå vann med 5–0 och går därmed vidare till kvartsfinal i SM. Motståndare blir Selånger från Sundsvall någon gång i mitten av oktober. Och så har jag glatts åt att Sunnanås damlag vann borta mot Umedalen. Det är inte några dåliga saker att vara glad för.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.