Smederna och tiggeri

Först och främst ett stort grattis till Smederna i Eskilstuna. För er som inte vet det är Smederna en speedwayklubb som länge har funnits i den högsta serien. Många fina åkare har tillhört och kört för klubben. I kväll blev Smederna svenska mästare. Det var 40 år sedan sist och glädjen är stor i staden.

Fattas bara det. När jag jobbade på Eskilstuna-Kuriren 1975-1976 var speedway hur stort som helst. Speedway är tillsammans med handboll (Guif) traditionellt de stora sporterna i Eskilstuna. Att Smederna kört sig till final mot Elit Vetlanda var bara det en stor framgång. I går fick Smederna stryk i den första finalkörningen på hemmaplan med hela åtta poäng och det var kanske inte mycket som talade för att Smederna skulle ta ikapp de poängen på Vetlandas erkänt svåra bana.

Men det gjorde Smederna. I 14:e heatet var det klart och Smederna kan ännu en gång kalla sig svenska mästare. Det är berättigad glädje i stan eftersom speedwayen för Eskilstunaborna är vad hockeyn och Skellefteå AIK är för Skellefteborna. Då förstår ni måhända hur stor vinsten är. Och eftersom jag en gång i världen bodde där klappar mitt hjärta en smula för stan och det som händer där.

I kväll har jag tittat på SVT:s Uppdrag granskning. Där sändes dokumentären ”Lykkelandet” som norsk tv tidigare sänt. Det är inte någon trevlig och angenäm bild som trädde fram. Reportrarna på norsk tv hade nämligen med tiggeriet i Bergen som utgångspunkt, noga kartlagt det som visade sig vara ett tätt nätverk. För det handlade mindre om tiggeri och mer om stölder, prostitution och knarkförsäljning. De undersökande journalisterna hade också begett sig till Rumänien och de orter varifrån nätverket i Bergen stammade. Där fanns flotta, nybyggda hus och en nästan fientlig stämning mot journalisterna.

I reportaget visade det sig att männen styrde. På sina Facebooksidor skröt de om sitt goda leverns med massor av pengar. Alla bilder som visades i reportaget och som kom från Facebooksidor var inte direkt kopplade till just de personer som reportaget handlade om. Men uppenbart för alla som vill se och försöka förstå är att det åtminste där och då mest handlade om olika former av kriminalitet. En kriminalitet som polisen i Norge bekräftade var mycket noga planerad och svår att komma åt.

I reportaget sades det också att det fanns några enstaka personer som faktiskt var där i Bergen för att tigga eftersom de kom från så eländiga förhållanden i Rumänien. De hade inte någon anknytning till det kriminella nätverk av förment uselt behandlade människor som drog sig fram på tiggeri.

Sedan reportaget sändes i Norge har tiggeriet minskat högst väsentligt. I Bergen och på andra håll i landet. Uppgiften att flera hundra miljoner norska kronor varje år sänds hem till Rumänien via penningförmedlare utanför bankväsendet innebar att många drog öronen åt sig. Gissningsvis blir det väl samma sak i Sverige nu när Uppdrag granskning visat hur det gick till i Norge.

Efter att ha kikat på programmet känner jag mig kluven. I flera år har jag gett en och samma tiggare en slant när jag ser honom sitta utanför ”sin” affär. Ibland är han borta månadsvis för att sedan återkomma. Man ska ju aldrig döma folk efter hur de ser ut eller uppträder, men jag har oerhört svårt att tro att just den här mannen – det är en man – är del av något nätverk. I alla fall inte som någon ledande person utan snarare som utnyttjad.

Mager och dåligt klädd kan han sitta utanför affären hela dagarna om det så är gassande solsken eller midvinter med kyla neråt 20 minusgrader. Det gör man inte om man inte måste – driven av fattigdom eller tvingad av någon. Jag vet inte varför. Det jag hoppas är att han själv får behålla slantarna och att det hjälper honom och kanske hans familj.

I Sverige är debatten om tiggarna växande. Detta sedan Vellinge kommun beslutat sig för att förbjuda tiggare inom kommunens gränser. Det beslutet överklagades och rätten undanröjde beslutet. En kommun kan inte förbjuda tiggeri. Kan ett nationellt tiggeriförbud införas? Det diskuteras flitigt. Och min uppfattning är att tiggeri inte kan förbjudas.

Tiggeri i en vidare bemärkelse förekommer överallt. Även på gator och torg. Nästa vecka drar kampanjen Världens barn igång och då kommer vi säkert att se folk gå omkring på stan med bössor. Ibland ser vi medlemmar från Lions och Röda Korset stå med sina bössor. Det är självklart en variant av tiggeri eftersom de skramlar med plätburkar i stället för att stillsamt hålla fram en mugg av papper.

Det är också tiggeri i denna vidare bemärkelse när allehanda organisationer – och det tycks bara bli allt fler – skickar brev till hushållen med uppmaningar om att vi ska skänka pengar till alla dessa välmenande organisationer som jobbar för att lösa allt från cancerns gåtor till att rädda synen på små barn i Afrika. Skillnaden mellan dessa former av västvärldens sofistikerade former av tiggeri till att sitta på gatan med en pappmugg är stor. Tiggaren på gatan blir mer påtaglig. Men han eller hon vill ha hjälp i sin fattigdom med tiggarna med lokal på stan eller i centrala Stockholm vill hjälpa andra.

Jodå, jag inte bara ger min tiggare en slant. Jag skickar också pengar till olika organisationer. Allt i ett hopp om att pengarna på något sätt gör nytta för de som samlar in dem.

Det blev lite långt det här. Varför jag snabbt avslutar med att konstatera att dagen varit bra. Hustrun har kommit hem efter sin dagsutflykt till Stockholm och USA:s ambassad. Hon får ett visum som räcker i flera år. Det var ett glädjande besked.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Smederna och tiggeri

  1. Bo Fuhrman skriver:

    Hej! Har du gjort intervju med Jenny Svanberg för Sunnanås tidning?

    Jag ha gjort för Svensk Damfotboll.

    Bra, då blir det kanske inte samma till alla. Sköt om dig! Bosse

Kommentarsfältet är stängt.