Bodström och opinion

Denna lugna och fina dag som i stort sett bara innehållit avkoppling och inga konkreta göromål än veckohandlingen har ändå inte varit händelselös.

Regeringen, som för sex, sju veckor sedan utsåg den tidigare ministern Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län drog plötsligt tillbaka utnämningen. Regeringen har nämligen kritiserats av flera andra partier för att Bodström utsetts till statens högsta representant i länet. Det är tydligt att förtroendet för Bodström inte är så stort som det krävs. Det har regeringen nu insett och stillsamt kan man fundera på vad det är som har hänt som fick regeringen att riva upp sitt beslut – vilket är mycket, mycket ovanligt.

Så sent som i torsdags förklarade självaste statsminister Stefan Löfven att utnämningen av Bodström låg kvar. I dag, lördag, fick han beskedet att han inte blir landshövding i Stockholms län. Han får nu fortsätta med sitt värv som advokat och författare i stället.

Något som fick mig att höja på ögonbrynen när jag läste en text om detta på DN:s webbsida var det avslutande konstaterandet att Bodström, på grund av att han fortsätter med sina arbeten som vanligt, inte är berättigad till avgångsvederlag. Va? Kan man bli utnämnd till ett arbete inom staten och av olika skäl inte få börja och få avgångsvederlag? Fast man inte börjat? Ja, kanske är reglerna så. Och kanske ska de vara så om någon har sagt sig upp sig från ett jobb och sedan blir utan det utlovade jobbet. Då ställs ju personen på – som det heter – bar backe. Fast det brukar ju ordna sig ändå för personer som har kommit upp på landshövdinge- och generaldirektörsnivåer.

Jag har också förstått att Svenska Dagbladet i dag på sin webbsida presenterat den senaste Sifomätningen av opinionen. Det är intressant ur flera aspekter. Sverigedemokraterna har tappat stöd på ett statistiskt säkerställt sätt och ligger nu på 15 procent, vilket är lika mycket som partiet hade i maj 2015 – innan den väldiga vågen av flyktingar kom till Sverige.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern, Moderaterna och Liberalerna ökar något medan Miljöpartiet och Kristdemokraterna minskar. De båda sist nämnda partierna ligger nu under fyraprocentsspärren till riksdagen och skulle inte komma in i riksdagen om det hade varit val i dag, enligt den här mätningen.

Det senare tycker jag är intressant. Kristdemokraterna har i Sifos undersökningar inte klarat spärren någon gång i år medan Miljöpartiet har varit under den i tre av nio undersökningar. Självklart är det alldeles för tidigt att dra några slutsatser från den här och andra undersökningar om hur det kommer att se ut i september nästa år när valet till riksdagen äger rum.

Som jag ser det är risken mycket stor för att Kristdemokraterna åker ur parlamentet och om det blir så faller också hela tanken med Alliansen. Tre partier i alliansen kommer förmodligen inte att komma i närheten av en valseger och regeringsmakten av egen kraft. Kristdemokraterna har ju tagit steg högerut under ledning av Ebba Busch Thor och jag tror inte att borgerliga väljare kommer att största på Kristdemokraterna i sådan utsträckning som behövs för att hålla partiet kvar i riksdagen.

Risken är också uppenbar att Miljöpartiet inte tar sig över gränsen för att komma in i riksdagen. Det är inte lite svajigt i det partiet och i mina ögon har partiet inte de starka ledare som krävs för att få väljarna att vakna till och återupptäcka partiet.

Om det blir så att dessa två partier åker ur riksdagen nästa år – ja, då blir det väldigt intressant att se vilken regering som kan komma att bildas. Jag tror att vi kommer att få se en regering över blockgränserna. Det tror jag faktiskt kommer att bli nödvändigt om vi inte ska få en situation under nästa mandatperiod som karaktäriseras av osäkerhet och ständiga kriser. Jag tror dessutom att en blockövergripande regering kommer att bli nödvändig med tanke på situationen i världen och hur den kan utvecklas.

Nog om det. Min dag har varit, som jag antydde i början, mycket bra. Under tiden med shopping träffade jag på en del bekanta som det var trevligt att prata med. Fick bland annat en inbjudan att gå med i fotoklubben. Får väl fundera på det.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.