M och skärpt migrationspolitik

I dag fattade den moderata partistämman beslut om en betydligt stramare migrationspolitik. Från och med nu vill inte Moderaterna att det ska gå att söka asyl i Sverige, att medborgarskapet ska kunna återkallas under vissa förutsättningar samt att ett kvotflyktingsystem ska införas. Att moderaterna röstade för att införa ett EU-gemensamt kvotflyktingsystem som innebär att alla flyktingar måste söka asyl på uppsamlingsplatser utanför EU är naturligtvis ett i sig enkelt beslut.

Ett enkelt beslut i betydelsen att moderaterna kan hänvisa till sitt beslut och avfärda det som är praxis och rätt – nämligen att en flykting ska kunna söka asyl i valfritt land och få sin asylansökan prövad. Det är också ett enkelt beslut på så sätt att förslaget förmodligen aldrig kommer att bli verklighet. EU:s 28 länder kommer aldrig, enligt min uppfattning, att kunna få en sådan ordning att fungera. Inte ens om moderaterna i Sverige driver på.

Det är sannerligen ett stort steg som moderaternas partistämma har tagit. Rätten att söka asyl finns uttryckt i artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och i EU-stadgan om mänskliga rättigheter.

Nu till en annan sak i det som moderaterna har beslutat. Betydligt mindre kontroversiellt är beslutet att skärpa kraven på medborgarskap genom ett språk- och kunskapstest. En majoritet av länder runt omkring oss har ett sådant krav och det är alls inte orimligt.

Den som var först med ett sådant förslag var, om jag inte missminner mig, den dåvarande Folkpartiledaren Lars Leijonborg. I augusti 2002 sommartalade han och förde då fram förslaget att personer som söker medborgarskap ska klara ett språkkrav. Det fick en väldig uppmärksamhet både i vårt land och i andra länder. Leijonborg och Folkpartiet fick snabbt starkt stöd för förslaget och i valet fick partiet stöd av 13,3 procent av väljarna i förhållande till 8,7 procent i valet 1998. Lars Leijonborg blev i ett slag ”Lejonkungen”.

Att Folkpartiet sedan i bygget av Alliansen inte fick igenom detta krav är en annan historia. Nu, när Moderaterna har kravet på sin agenda, skulle det kanske gå bättre just i denna fråga att hitta en gemensam plattform. Å andra sidan är jag tämligen övertygad om att vare sig Liberalerna eller Centern är beredd att acceptera det moderata förslaget att hänvisa alla asylsökande till uppsamlingsläger utanför EU. Så det är nog en betydande splittring mellan partierna och jag tror inte att den nye moderatledaren Ulf Kristersson med sin hittills uppvisade resonerande stil kan förmå att täppa till den sprickan.

Dagen har varit härligt strålande med gott solsken. Jag märkte att solen fortfarande värmer och det var en skön känsla. Och för mig har dagen varit god. Jag hoppas att den har varit det för de allra flesta av er.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.