Talande information

En gammal arbetskamrat här på Norran har lagt ut en bild på en tidningssida på Facebook. På sidan presenterades den dåvarande redaktion. Bild och namn på de redaktionella arbetarna. Bilden var från 1989. Det var kul att se den. Många av de som presenterades var kvar på redaktionen när jag kom till stan tio är senare.

Presentationer av hur redaktionerna såg ut var inte alls ovanliga då. Med jämna mellanrum och av någon anledning fann man det angeläget att visa läsekretsen vilka personer som förvaltade det viktiga journalistiska värvet.

Det kom mig att tänka på – igen – det som jag tidigare noterat när det gäller Norran. En förändring som naturligtvis speglar hur det är ställt på företaget.

I alla tidningar finns det något som i alla år har kallats för redaktionsruta. Där anges vem som är chefredaktör och ansvarig utgivare. Men sedan följer namnen på andra redaktionella chefer och hur de kan nås. Inte sällan finns där också uppgifter om prenumerationspriser och hur man ska bära sig åt när tidningen inte finns i brevlådan. Det senare, de mer allmänna uppgifterna kan skilja sig ganska mycket åt.

Dagens Nyheter presenterar i sin redaktionsruta Chefredaktör/ansvarig utgivare, VD, administrativ redaktionschef, samhällschef, kulturchef, biträdande kulturchef, politisk redaktör, chef DN.se, samt redaktionell utvecklingschef. Detta innan kommer fram till prenumerationer och kundservice och vart man som läsare ska vända sig om man vill sätta in till exempel privatannonser eller dödsannoner.

Häromdagen fick jag ögonen på NSD. Deras redaktionsruta upptar nyhetsredaktör/ansvarig utgivare, redaktionschef, direktnummer till redaktionella avdelningar efter växelns stängning och telefonnummer till lokalredaktionerna innan man kommer till annons- och prenumerationsinformation.

Norran har däremot ett annat upplägg, som jag tycker är talande. Först i redaktionsrutan finns VD Anders Westermark och därefter nämns annonschefen Robert Brännström. Därefter kommer chefredaktör/ansvarig utgivare och nyhetschef. Mailadresserna till annons, abonnemang och föreningsnotiser kommer före adressen till redaktionen och sporten samt till den ende kvarvarande lokalredaktören i Norsjö/Malå.

För er som känner mig och det jag skrivit under åren är det förstås inte någon överraskning att jag kritiserar Norran – igen. Enligt mitt förmenande och min erfarenhet så har VD Anders Westermark  en alldeles för stark position på företag. Även över redaktionen. Om någon mopsar sig eller ställer sig på tvären – ja, då är det en smal sak för VD att hänvisa till det – som det låter – alltid bekymmersamma ekonomiska läget och genomföra några nedskärningar som givetvis drabbar den som haft någon synpunkt på ordningen. Nedskärningarna på tidningens redaktion har under åren varit mycket tuffa. Och i dag är väl redaktionen knappt hälften så stor som den var när jag kom till tidningen 1999.

Jag tycker att det tydligt märks på den journalistiska kvaliteten. Jag behöver inte möta särskilt många när jag är på stan eller i andra sammanhang möter folk förrän jag får höra hur lite det står att läsa i Norran. Både i papperstidningen och på webben. Jag tycker det är sorgligt.

Å andra sidan ska man väl inte vara förvånad. Det gick inte många år efter det att Anders Westermark tillträtt som VD förrän han konstaterade att papperstidningen var en döende produkt. Detta till trots hindrade honom inte att för tidningens räkning köpa en tomt av sin frus bolag (där han då var ende suppleant i styrelsen) för tio miljoner kronor och där uppföra ett nytt tryckeri för 80-90 miljoner kronor (jag minns inte summan).

Det är som sagt ledsamt att den tidigare så starkt förankrade lokaltidningen Norran har tappat så mycket i trovärdighet och därmed sin roll i samhället. Det är riktigt, riktigt ledsamt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Talande information

  1. Lasse Torbrand skriver:

    A Novaks utredning sa väl att papperstidningen är död om ca fem år. Nu har det gått ett…

Kommentarsfältet är stängt.