Filosoferandet i dag

Det har tydligen varit filosofins dag i dag. Vilket förstås bland annat innebär att man ska filosofera över än det ena, än det andra. På P4 Västerbotten hörde jag lite grann på en som filosoferade. Hans tankar gick ut på att det är bra och nyttigt att bara vara – ibland. Att inte känna stress eller press över saker som ska göras, utan bara göra ingenting. Så uppfattade i alla fall jag det. Och det är väl egentligen inte något nytt. Alltid har det talats om att man ska ta pauser och raster och göra något annat eller ingenting för att låta hjärnan vila. Det är klokt. Under sådana stunder kan man ju om inte annat filosofera över livet som man lever. Fast det brukar ju inte leda till några förändringar eftersom man snabbt inser att tankepausen är slut och råtthjulet väntar.

Jag har också uppmärksammat en artikel på DN.se där en svenskfödd filosof, Nick Bostrom, varnar för den superintelligens som konstgjorda robotar kan utveckla. Nick Bostrom är en världskänd tänkare när det gäller artificiell intelligens och han varnar för att utvecklingen av AI, som artificiell intelligens kallas, är ett större hot mot mänskligheten är global temperaturhöjning, kärnvapen och sjukdomar. Kanske är det så. Utifrån en strikt egoistisk synpunkt kan jag ju rycka på axlarna åt denna spådom eftersom jag inte lär uppleva den. Nick Bostrom talar om att detta ligger kanske 100 år framåt i tiden och då klarar sig ju även vår generations barn.

Men det kan gå fortare och Bostrom anser att det är hög tid att diskutera hur artificiell intelligens kan utvecklas på ett kontrollerat sätt. Om så inte sker kan det plötsligt uppstå en, som han säger, ”intelligensexplosion” som inte kan stoppas. Då blir vi människor som dagens myror i förhållande till de varelser, eller vad man ska kalla dem, som har denna superintelligens.

Det här är onekligen något att fundera över. I böcker och på film har vi under decennier sett robotar som är så mycket smartare och snabbare än människorna. Dessa sciencefiction-skapare ligger onekligen rätt i sina framtidsbilder i förhållande till det håll åt vilket håll som utvecklingen är på väg. I seriestrippar har vi ju sett människor som gjort rymdfärder långt innan Gagarin som första människa sköts upp i omloppsbana runt jorden. Tänkande och agerande robotar som innehåller fantastisk teknik kan ju lätt ta makten över människor som inte vet bättre än att de vill behålla sin makt. Superintelligenta varelser kan bli framtidens diktatorer, med fritt tänkande människor som sina underdåniga slavar.

Våra barnbarn får väl se hur det blir med den saken. För vi lär ju inte bli yngre även om vi som kommit upp en bit i åren fortfarande känner oss unga. Jo, jag vet att vi lätt bedrar oss själva. Vi kan vara unga i själen och till humöret, men vi förändras med stigande ålder vare sig vi vill det inte. Jag hittade en bild på mig själv som i dag under filosofins dag fick mig att filosofera om det här med ungdom och ungdomstiden. Tanken slog mig faktiskt om jag, för skoj skull, skulle ta och göra ett – som det heter – omtag på min uppenbarelse.

PICT0032.JPG

Tänk om jag skulle ta och färga hår och skägg till det som gällde för sisådär 40-45 år sedan? Men jag slutade snart att tänka på det eftersom det skulle vara så långt ifrån normal intelligens man kan komma. Det skulle vara rent dumt. Men dumma saker har vi alla gjort någon gång och dumma saker gör vi också nu för tiden. Så vem vet..?

Min dag har i alla fall varit bra. Faktiskt har jag varit sysselsatt hela dagen med det som ska göras åt Sunnanå SK. Och så lär det bli några dagar framåt i tiden.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Filosoferandet i dag

  1. Kenneth Nordin skriver:

    Så minns jag dig Ola. 👍🏾👍🏾👍🏾

Kommentarsfältet är stängt.