Få ute och gick

God Jul på er alla! I Sverige har väl julaftonens traditionella nöjen börjat ta slut. Julmaten har intagits och eventuella paket har öppnats. Kanske har ni kikat på Kalle Anka under eftermiddagen. Vad vet jag?

Här i USA är det väl inte julaftonen som är den speciella dagen, utan fastmer juldagen. Så dagen i dag har spenderats – förstås – med intensivt umgänge med tvillingarna. Det är fantastiskt hur mycket energi ett par fyraåringar har. Men det är kul och bara att försöka hänga med så gott det går.

Dock tog vi en paus när vi gick en promenad i området där tvillingarnas föräldrar bor. Det är ett område vid sidan av en lite större väg med uppskattningsvis 70-80 hus. Vi tog tid på oss och kikade på alla. De flesta husen är stora enligt våra mått och vi vet att i en del av dessa hus bor det bara två personer. Man kan fråga sig varför ett hushåll med två personer lever i så stora hus och mitt förslag till svar är att det är väl lätt att hålla sig undan från partnern i voluminösa bostäder. För många här i landet är det också statusfyllt att bo stort.

Det var skönt med promenaden. Lite blåsigt var det och fyra grader varmt, så det var helt acceptabelt. Dock såg vi bara ytterligare två personer som var ute och gick. De rastade sin hund. Annars är det svårt att finna promenadstråk i området. Längs gatorna finns det mestadels en form av trottoarer – dock inte i direkt anslutning till gatorna. Där går man. Men vill man ta vägen någon annanstans än att strosa i området, så är det kört.

Just detta är en sak som jag inte alls gillar med USA. De erfarenheter jag har sedan tidigare är att man inte kan gå någonstans om man är utanför städernas absoluta centra. Överallt och alltid är det bil som gäller om man ska någonstans. I varje familj finns det åtminstone två bilar och husen här i området har inte sällan tre garage – samt någon bil på uppfarten.

Eftersom barnen tar mesta tiden har jag inte heller i dag hängt med särskilt bra i vad som händer ute i världen eller ens hemmavid. Ent tragisk brand i Bromma krävde två barns liv och det är utomordentligt sorgligt för alla anhöriga och uppskakande för de flesta som läser om denna tragedi. Innan vi for iväg hörde jag på radion att antalet bränder faktiskt har minskat genom åren. Förmodligen därför att allt fler har blivit medvetna om att riskerna med öppen eld. Stearin- och värmeljus får bättre passning och de som eldar i öppna spisar är förstås aktsamma.

Bränder är väl kanske det som man kan frukta mest. De har ofta väldigt snabba förlopp och de som utsätts för bränderna förlorar i regel allt. Det måste vara förödande.

I DN läser jag att president Trump i år har besökt sina egna anläggningar mer än 100 gånger. Det har väckt frågor om hur mycket han gynnar sina egna affärsintressen. Förutom detta, som säkert många försöker få svar på, kan det konstateras att hans resor kostar väldigt mycket pengar. Det är ju inte bara han själv som åker utan hela hans stab och säkerhetstjänst. Dessutom måste den lokala polisen mobiliseras för garantera hans säkerhet.

I artikeln som jag refererar till uppges att polisens i Palm Beach, där hans exklusiva anläggning Mar-a-Lago finns, övertid kostar 60.000 dollar per dag när han är där. Det är kostnader som man inte räknat med och tydligen diskuteras det att man måste höja skatten i Palm Beach för att kunna klara de ökade kostnaderna för poliserna och allt annat som skatterna ska räcka till.

Det finns mycket att skriva om Donald Trump och det sätt som han utövar sitt presidentskap. Jag har skrivit en del om det och andra så mycket mer. Dock är jag klar över min uppfattning att Donald Trump för varje dag som går är en belastning för USA och inte alls bra för egentligen någonting.

Med detta säger jag än en gång God Jul och får önska er en god fortsättning på julhelgen. I sinom tid kommer vi väl till nyårshelgen och då blir det nya hälsningar. Ha det gott och fortsätt att göra det bästa av era dagar.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Få ute och gick

  1. Bo Fuhr skriver:

    Jultomten har besökt Uppsala.
    Snart i USA!
    Ha det bra!
    Bosse/Solveig

Kommentarsfältet är stängt.