Till Finland – igen!

Nästan 900 miljoner kronor – 898 miljoner och några hundratusen kronor till – var högsta vinstens storlek på Eurojackpot inför dragningen i fredags. Varje vecka spelar jag en rad och hoppas på vinst. Jag har fortfarande inte vunnit en spänn, men får väl vara nöjd med att bidra till att andra får vinstpengar.

I fredags var det en spelare som hade de fem numren och de två extranumren rätt. Han eller hon får nu dessa nästan 900 miljoner kronor in på bankboken – eller hur det nu kan tänkas gå till. Det är ju inte förvånande att någon vinner till slut, men det som kan väcka en smula uppseende är att högsta vinsten än en gång gick till Finland. Jag har inte fullständig kontroll, men om jag inte misstar mig är det fjärde – eller femte – gången som en spelare i Finland tar hem en vinst på många hundra miljoner kronor.

Och jodå, sådana vinstsummor sätter ju alltid fantasin i rörelse. Vad skulle man göra om så ofattbart mycket pengar hamnade på kontot? Ja, det kräver nog en viss eftertanke. Samtidigt som man garanterat skulle göra tokiga saker, som exempelvis hyra ett jetplan och åka till Karlstad för att köpa en varmkorv. Inte för korvens skull och inte för att man skulle komma till Karlstad. Utan bara för att man kan göra det.

Men dessa gigantiska vinster kan förstås diskuteras utifrån många olika perspektiv. Är det vettigt att bygga upp så stora vinster som tillfaller en person? Vore det inte bättre om fler kunde dela på vinstpengarna? Hur det nu skulle gå till. Vinster ses ju av många som något fult och där särskilt om det sker i företag. Särskilt om det är företag som jobbar inom den offentliga sektorn och då specifikt inom vård, skola och omsorg. Sådana vinster vill regeringen och Vänsterpartiet begränsa.

Men andra företag som får en hel del av sin omsättning från den offentliga sektorn och från skattepengar går fria från misstankar att de skor sig på allmänhetens surt förvärvade slantar. Byggföretag exempelvis.

Nyligen har Norran haft en rad artiklar om hur stora fördyringarna har varit när det gäller ombyggnaden av skolorna i centralorten. Jag har alltsedan dessa artiklar publicerades förväntat mig en uppföljning som visar hur mycket de inblandade företagens vinster därmed har ökat. Vid varje lämnad offert räknas förstås en vinstmarginal in. Blir bygget dyrare så blir också vinsten större. Naturligtvis. Men hur mycket av fördyringarna är vinster till företagen? Det skulle jag vilja veta.

Åter till spelvinster. Mot spelvinster finns det inte någon avog inställning. Vinner du stort på någon form av spel så gratuleras du och tiggarna ställer sig på kö. En lyckosam företagare emotses inte riktigt så väl om än han eller hon borde bli applåderad och klappad på ryggen.

Vad jag skulle göra med 900 miljoner kronor? En hel del pengar skulle jag skänka bort. Det är så många människor i världen som behöver pengarna bättre än jag. Jag skulle köpa – tror jag – någon verksamhet som ger inkomster framöver och jag skulle göra många som jag känner skuldfria. En ny Mazda skulle naturligtvis inhandlas per omgående. Och när detta är gjort så finns det pengar kvar. Och vad jag skulle göra med dem har jag inte någon aning om.

Egentligen vet jag inte vad jag skulle göra över huvud taget. Kanske skulle jag få en chock och smälla av och om det skulle gå så är det ju onödigt att planera något över huvud taget. Ja, det är onödigt att planera eller ens tänka på vad man skulle göra – även om, som sagt, tankarna kommer – vid en storvinst. Träget spelar jag mina stående rader och gläds åt varje vinst. Som exempelvis att jag vann 21 spänn på fyra rätt i lördagens Lotto. Det var inte illa ska jag säga, eftersom jag är svårt undernärd på vinster av dessa slag.

Min dag har varit bra, kan jag avslutningsvis konstatera.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Till Finland – igen!

  1. Lars Erik skriver:

    Nog måste man få fantisera. Även om mina fantasier ligger på en lägre nivå, säg på den nivå som Svenska Spels ”Drömvinsten” brukar ligga på. Och nog kan jag i fantasin placera eller göra av med det.
    Men i lördags blev det som det brukar, som bäst 3 rätt. Det blev inget att fantisera om…

Kommentarsfältet är stängt.