Väntar handelskrig?

I kväll kom beskedet från USA att president Donald Trump kommit till skott när det gäller att införa tullar på importerade varor. Det som han kommer att skriva under nästa vecka är ett beslut att införa en 25-procentig tull på stål som tillverkats i andra länder och en tioprocentig tull på aluminium som kommer från andra länder.

Det här var ett besked som är ytterligt ovälkommet för exempelvis svenskt vidkommande. Sverige och SSAB säljer mycket stål till USA och exporten från Sverige bedöms vara vara värd ungefär fyra miljarder kronor. Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att exporten från Sverige till USA kraftigt kommer att begränsas så snart tullarna införs, vilket nog kommer att ske tämligen omgående. Till och med så snabbt att stål, som är på väg till USA och alltså redan sålts, kan komma att beläggas med denna tull.

I svensk stålindustri arbetar – inklusive personal i underleverantörer – lite drygt 30.000 personer, enligt uppgifter i SVT:s Rapport. När tullarna införs och exporten minskar är risken stor att det även blir personalminskningar.

Stålindustrin i USA ska värnas och de här tullarna som Donald Trump är på väg att införa kommer förstås att ge till resultat att den amerikanska stålindustrin får leverera mer till de inhemska kunderna. Efter beskedet började börskursen för den berörda industrin att stiga. I Sverige och på andra håll i världen kommer kurserna i morgon att sjunka. I Sverige är det väl främst SSAB som berörs direkt, men konsekvenserna kommer självklart att märkas också på annat sätt. Trumps beslut är naturligtvis en följd av hans politik och hans slagord från valrörelsen – ”America first”.

Vad mer kan hända? Ja, det är alls inte uteslutet att dessa tullar kan bli starten på ett handelskrig. Länder surnar till och svarar med tullar för amerikanska varor. Blir det så står det inte på förrän USA i sin tur svarar med fler tullar och så är eländet igång.Men man ska väl inte måla fan på väggen i detta skede, dock är det ingenting att hymla med att Trumps beslut kan få vittgående konsekvenser. Vi får väl avvakta och se.

Vad jag tänker på är att det också kan bli starten på en nedåtgående konjunkturkurva. Just nu går allt bra och världskonjunkturen är stark. Men många har väntat på att de goda tiderna ska börja svikta och på att en lågkonjunktur väntar. En sådan kommer förr eller senare på samma sätt som sol följer på regn och vinter på sommar.

I dag har jag varit ner på stan en stund för att uträtta några ärenden. Det var trevligt att gå runt i centrum och jag fick tillfälle att växla några ord med ett par bekanta. Fint väder har det också varit. Dagen har också varit lite speciell i bemärkelsen att det inte är alla dagar som flygplanens kondensstrimmor ligger kvar och utvecklar sig till långsmala moln som finns kvar hela dagen. En gång för ganska länge sedan skrev jag till SMHI för att höra om det fanns något meteorologiskt namn på dessa moln. Och jo – det finns ett namn för dessa moln. Men det har jag glömt bort.

Dock var det också andra plan i luften i dag. Gissningsvis var det några Jas Gripen-plan från F21 som var ute och övade. Fint målade de himlen med sina kondensstrimmor. Tycker jag. Det – och mycket annat – gjorde mig nöjd med dagen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Väntar handelskrig?

  1. Moa skriver:

    Fin bild!

Kommentarsfältet är stängt.