Vi behöver snön

Ett sätt på vilket grundvattennivåerna höjs är genom nederbörd. Regn när det är plusgrader och snö när det är minusgrader: snö som när den töar blir vatten som infiltreras ner genom marken. Jag har tittat på den senaste redovisningen från SGU, Sveriges geologiska undersökning, om hur det står till med våra grundvattenmagasin. Det har jag gjort utifrån det faktum att det i vinter har kommit mycket snö. I alla fall så mycket snö att många klagar och tycker att det nu får vara nog.

Jag är en av dem som börjat ledsna på vintern. Men så kom jag att tänka på att stora snömängder är bra för grundvattennivåerna. Enligt den redovisning som SGU har gjort i januari så behövs verkligen snön, som när den smälter hjälper till att fylla på magasinen.

I de små magasinen är nivåerna under det normala i Västerbottens län, i Västernorrland, Gävleborg och sedan ner genom landet. Bara på västkusten typ Bohuslän, västra Värmland och Dalarna samt Härjedalen och Jämtland är nivåerna nära de normala. Längst upp i norra Norrbotten är magasinen över det normala.

Tittar man vidare på de stora magasinen är det bara norr  om Lövånger och snett inåt landet som magasinen är nära det normala eller över de normala. Söder om denna linje är grundvattennivåerna i de stora magasinen under eller mycket under de normala nivåerna. I det perspektivet är det ju rent av mycket positivt att man i exempelvis Västernorrland har fått så väldigt mycket snö. Mer än vad vi i Skelleftetrakten har fått.

Jag tror inte att särskilt mycket händer under den närmaste tiden. Annat än att magasinen töms ytterligare då vi hela tiden använder vatten. Men i slutet av april och i maj borde snövintern faktiskt, tror jag, kunna ge ett och annat positivt avtryck på grundvattennivåerna. Om det inte händer får vi väl i de delarna av landet tro på att det blir en riktigt blöt sommar. Igen. Även om det inte är så kul när det regnar – efter långa både mörka och vita vintrar längtar ju väldigt många efter sol och värme – så behövs nederbörden.

Nu över till något helt annat, som det brukar heta när man byter ämne. I dag stod det klart att USA:s president Donald Trump sparkade sin utrikesminister Rex Tillerson och tillsatte en ny, CIA-chefen Mike Pompeo. Att Trump och Tillerson inte dragit jämnt har inte varit någon hemlighet och flera gånger har Tillerson försökt tona ned de utspel som hans president har gjort. Nyligen beslutade ju Trump sig för att acceptera den inbjudan till toppmöte han fått från Nordkoreas diktator Kim Jung-Un. Och detta utan att med ett ord konferera med sin utrikesminister. Det talas också om att Trump tycker att Tillerson har agerat alltför likt det etablissemang som Trump så genuint ogillar och som han kritiserat från tidigt i sin valrörelse.

Nu är det som det är och mycket kan sägas om hur det har gnisslat mellan de två. Hur det kommer att fungera mellan Trump och Pompeo återstår att se. Han behöver bara säga ifrån mot eller ha en annan uppfattning än sin chef ett par gånger innan det blir respass också för honom.

Jag är definitivt inte ensam om tycka att omsättningen av medarbetare i den amerikanska administrationen är högst oroande. Uppenbarligen vill Trump ha ett lagbygge med människor som nickar och säger ja till alla hans nycker och omsvängningar. Det oförutsedda blir politiken och är på väg under Trumps ledning att bli en slags ideologi. Världen kommer aldrig att bli mogen för en sådan ideologi och en sådan politik, som förstås kan leda precis vart som helst.

Jag tror inte heller att en majoritet av USA:s väljare kommer att acceptera hans utfall och populistiska slagord i nästa valrörelse. Då ser de säkerligen i stället till de resultat som åstadkommits och det som nu ligger i fatet är hur ett handelskrig med världen i övrigt kommer att slå mot sysselsättningen i USA. Men det är de globala följderna av hans styre som mest oroar mig. Det är i mina ögon ohållbart att skapa en regering och en stab med enbart ja-sägare; ja-sägare som därför har god ”personkemi” med presidenten. I dag saknas det personer på en lång rad nyckelposter i administrationen helt enkelt därför att de som möjligtvis är kompetenta inte vill jobba där.

Slutligen. Min dag har varit inaktiv. Men jag mår prima och det är jag glad för.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.