Miljard satsas och Putin

En majoritet i kommunstyrelsen i Skellefteå har i kväll fattat beslut om att kommunen ska bygga både kulturhuset och hotellet i direkt anslutning till kulturhuset. Majoriteten i kommunstyrelsen var kompakt. Bara Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna röstade emot. I nästa vecka tas beslut i kommunfullmäktige och där blir det säkert en livlig debatt, om än inte någon förändring av beslutet.

Tanken är att förstås att snabbt komma igång med bygget. Det beräknas nu starta i juni och det blir en norsk firma, Hent, som får entreprenaden. Med öppna ögon har nu politikerna tagit det första steget mot en investering som kommer att gå lös på litet drygt en miljard. Det vill säga mer än 1.000 miljoner kronor. Under tiden som hotellet byggs eller när det står klart ska hotellet säljas. Men till vem? Ja, det finns inte något svar på den frågan i dag. Enligt norran.se säger kommunalrådet Lorents Burman att förhandlingar pågår med intressenter om än inget avslut har träffats.

Skellefteå kommun kan inte driva ett hotell. Det strider mot kommunallagen. Riktigt intressant blir det då om kommunen inte lyckas träffa en överenskommelse med någon aktör som är villig att köpa hotellet. Då får kommunen arrendera ut driften, men fortfarande äga hotellet. Så det gäller för kommunen att hitta någon som kan och är villig att hosta upp omkring 450 miljoner kronor för att få nöjet att inte bara driva utan även att äga hotellet. Det kan bli tufft att hitta en sådan investerare.

Onekligen är det ett riktigt äventyr som kommunen ger sig in på. Investeringen är jättestor och riskerar – som alltid när det gäller byggnationer – att bli än större. Hur det kommer att slå mot övrig verksamhet i kommunen återstår att se. Men i Skellefteå kommun råder optimism utöver det vanliga sedan Northvolt beslöt att bygga Europas största batterifabrik i stan. Dock återstår det för det företaget att jaga fram inte mindre än åtminstone 39 miljarder kronor för att den utlovade fabriken ska bli verklighet.

Så kanske, kanske är optmismen en aning för högt uppskruvad. Men det är ju kul för stan och kommunen att mycket händer och att det är många bostadsbyggen på gång. Det i sin tur kan bidra till att satsningarna lyckas. Om inte annat ger det en bild för tilltänkta och ännu så länge okända investerare att Skellefteå är på gång och att det är en kommun som det är värt att satsa i.

I det brittiska parlamentet tillkännagav i dag premiärminister Theresa May att 23 ryska så kallade diplomater ska utvisas. Dessa personer är förklädda underrättelseagenter. Dessutom ställs ett besök av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov in och inga ministrar eller kungligheter kommer att åka till Ryssland för att titta på VM i fotboll senare i år.

Allt detta är en direkt konsekvens av mordförsöket på den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia. Det har konstaterats att dessa två har försökt mördas med nervgiftet Novichok som tillverkades i dåvarande Sovjetunionen. Ryssland säger sig inte ha någonting med mordförsöket att göra, men det må ursäktas mig – vad Ryssland säger har ingen trovärdighet hos mig. Alltför många gånger säger regimen Putin en sak och gör en annan. Och aldrig är de skyldiga till någonting.

Storbritannien har uppenbarligen väldigt mycket på fötterna när landet nu agerar så här kraftigt. För sin reaktion har de fått brett stöd av många länder. Det stödet skulle kunna vara så mycket större. Och kraftigare. Storbritannien är ju fortfarande medlem i EU och inom EU finns ett gemensamt säkerhetstänk. Det går bland annat ut på att om ett land angrips så ska de andra komma till undsättning.

Nu har uppenbarligen det hänt att en stat, Ryssland, i England attackerat och försökt mörda en brittisk, tidigare rysk, medborgare med nervgift. England utvisar de de underrättelseagenter som jobbar unders diplomatisk flagg. Jag tycker att det skulle ha varit och borde vara så att även de övriga EU-medlemmarna utvisar ryska agenter på sina länders respektive Rysslandsambassader. För sådana finns naturligtvis på alla ambassader. Även här i Sverige. Det skulle vara ett starkt svar på det brott som den ryska staten har gjort. Och som den har gjort förmodligen med godkännande av självaste president Vladimir Putin.

Att i ord stödja Storbritanniens agerande gentemot Ryssland är en sak. Men det är inte tillräckligt. I Ryssland sitter förmodligen de ansvariga för dådet mot Skripal och noterar med en viss tillfredsställelse att en kraftigare reaktion inte kom. Att ha dåliga relationer med ett land som snart lämnar gemenskapen går att hantera och att leva med. Men om hela EU agerade skulle det förmodligen innebära att Ryssland drar sig för sådana här dåd i framtiden. För det är ju inte första gången som personer som är misshagliga för Putin tas av daga i andra länder.

Avslutningsvis är jag glad att kunna konstatera att jag har haft en bra dag. I morgon blir det en aktiv dag med efterlängtad massage hos Lena Thall samt en hel del kontakter och arbete med Sunnanå SK.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.