Elakt sätt att spara

Schablonersättningen till blinda och gravt hörselskadade ska tas bort. Det säger regeringen i ett lagförslag. Tanken är att ersättningen ska vara lika för alla, det vill säga att alla som har någon form av funktionsnedsättning och som är berättigad till ersättning ska redovisa merkostnader till följd av funktionshindret. SVT hade ett inslag i nyheterna i dag om detta.

För personer som är blinda kan detta naturligtvis bli ett stort problem. Hur ska de kunna redovisa att de exempelvis missat extrapriser i affärer på varor som de behöver. Köper de tvål av ett visst märke utan att notera att det bredvid dessa tvålar finns ett annat märke som tillfälligtvis är billigare så innebär det ju en extrakostnad för dem. Hur redovisas det? På kvittot som personen får i kassan?

Regeringen har ju uttalat och konsekvent drivit igenom politiken att kostnaderna för assistans till funktionshindrade måste minska. Färre beviljas assistans i dag och allt fler funktionshindrade får minskad assistans eller ingen assistans alls vid den omprövning som sker efter två år. Väldigt många har därmed fått en klart sämre livssituation. Men det berör inte regeringen. Nu ger den sig i stället på också blinda och gravt hörselskadade. Syftet är förstås att minska kostnaderna även om det är under rättviseflaggen som denna ”reform” presenteras.

Jag tycker att det är ett rent av elakt sätt att spara pengar. I synnerhet mot bakgrunden av att den svenska ekonomin, enligt regeringen, är väldigt, väldigt bra och att det finns pengar till så mycket annat. Detta annat är naturligtvis sådana saker som regeringen tänker sig att en betydligt bredare del av allmänheten tycker är viktigt så här under valåret. Funktionshindrade utgör en minoritet i samhället och därmed en minoritet av väljarna. Inte nog med att funktionshindrade i en ökad utsträckning utsätts för påfrestningar genom de förändringar som regeringen har genomfört och är på väg att genomföra. Deras röster anses tydligen inte heller vara värda lika mycket som de röster som icke funktionshindrade avger under valsöndagen.

Zebastian Modin, det största svenska guldhoppet och medaljkandidaten i Paralympics råkade ut för en tråkig olycka under sitt lopp på tio kilometer klassiskt för synskadade. Han var på väg mot gulden när han i en nedförsbacke kom ut för långt åt höger där han körde omkull och kom i kontakt med en stenvägg. Han slog sig och kunde inte fortsätta. Efteråt var han förbannad på sig själv och att han grämde sig över den missade medaljen. Men han skyllde inte på någon annan än sig själv och var trots allt nöjd med att han inför tävlingarna har prickat i den fysiska formen så bra.

Jag har kikat på en hel del av sändningarna från Paralympics och jag må säga att jag är imponerad av prestationerna som de funktionshindrade idrottsmännen och -kvinnorna gör. Dessutom tycks de överlag ha en förståndig och hälsosam distans till det de håller på med. Gissningsvis är deltagarna i Paralympics de idrottare som bäst i dag tillämpar det ordstäv som olympiaderna fader Pierre de Coubertin myntade: ”Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att kämpa väl.”

Dagen har varit bra. Jag har löst korsord, kikat på skidtävlingarna i Falun och så har vi varit och hälsat på Mohammad, som bjöd oss på fika. Det är verkligen en duktig kille och det gjorde mig ont när han berättade om de försök som han gör att hitta jobb. ”Jag hinner inte mer än att säga mitt namn förrän de jag talar med blir ointresserade. Jag får inte ens chansen att tala om vad jag kan och vill.” Jag kan bara konstatera att de som på detta sätt avfärdar honom går miste om en toppenkraft.

Jag hann också med att åka ner till Electrolux Home arena en stund för att titta på träningsmatchen mellan Sunnanå SK och Morön. Det känns lite udda att titta på fotboll när snöhögarna runt planen är höga. Tyvärr förlorade Sunnanås tjejer den här matchen med inte mindre än 6–0. Men jag är övertygad om att tränare Jenny Svanberg såg positiva tecken ändå. Sedan är det ju bara att konstatera att det blir annat när serien väl drar igång. Då kommer det inte att bli några 6–0-förluster för Sunnanå SK. Det tror jag på riktigt.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.