Fascinerande engagemang

Det är en fantastisk rörelse som ungdomarna från gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas i Parkland har dragit igång. 12 februari dödades 17 elever vid skolan i en masskjutning. Reaktionen blev häftig och som aldrig tidigare vid skolskjutningar eller masskjutningar. Eleverna fokuserade snabbt på att driva en kampanj som siktar in sig på att vapenlagarna i landet måste förändras och skärpas. Snabbt utlystes en demonstration i Washington DC till i dag. Men aktionen växte till en nationell demonstration. Inte bara i Washington samlades elever utan på ytterligare drygt 800 platser i landet. Även i andra länder demonstrerade ungdomar och gav sitt stöd till eleverna i Florida.

I Washington DC samlades uppskattningsvis flera hundratusen elever, föräldrar och lärare och många, många andra med kravet att vapenlagarna måste skärpas. Det är sannerligen inte bara i skolor som dödsskjutningar äger rum Under de fem senaste åren har över 1.900 masskjutningar ägt rum i USA där dödsoffer har krävts. I genomsnitt är det mer än en masskjutning om dagen! Sådana har blivit så vanliga att det uppenbarligen har blivit vardag och något som allmänheten inte längre bryr sig om.

Men inte längre. Skoleleverna från Parkland i Florida har ändrat på det. Den rörelse som nu har startat och som har en sådan kraft som visades i dag kommer – förhoppningsvis – att ruska om framför allt republikanska politiker som hittills anammat vapenlobbyns och National Rifle Associations, NRA argument. Dessa bygger på det andra tillägget i USA:s konstitution från 1791 som säger att varje amerikan äger rätt att bära ett vapen.Den rätten bekräftades av landets högsta domstol 2008. Vapenlagarna skiljer sig visserligen åt mellan olika delstater, men generellt är det inte några svårigheter för någon att köpa ett vapen.

Det som är så fascinerande med ungdomarnas kamp mot vapenlagarna och vapenlobbyn och de politiker som fortfarande hävdar den konstitutionella rätten att bära vapen, är att eleverna har förmått skapa en opinion. En stark opinion som varje klok politiker och vuxen bör lyssna på. Snart kommer dessa unga att vara väljare och den glöd och passion som har väckts hos dem för att agera politiskt kommer att visa sig till en liten del redan i höstens kongressval, men framför allt i nästa presidentval om drygt två år. Dessa ungdomar, tror jag, kommer med sin kamp att föra fram demokraterna till makten. Jag tror också att en bidragande orsak till kommer att vara nuvarande presidenten Donald Trump och det han ställer till med nationellt och internationellt.

Det är så roligt att se hur det politiska intresset har vuxit hos ungdomarna i USA. Och det skulle inte vara så tokigt om det engagemanget kan spillas över till ett liknande och bredare politiska engagemang hos ungdomar i andra delar av världen. Till en början kan det gälla en fråga. Precis som skjutningen i Parkland med 17 döda blev droppen som fick bägaren att rinna över. Men på sikt bör intresset för andra angelägna frågor öka hos ungdomarna. Ja, inte bara hos ungdomarna utan hos den breda allmänheten.

Här i landet är vi inne i ett valår. Partierna har så smått börjat presentera sina valplattformar och än har inte den mer intensiva valrörelsen börjat. Men den kommer och jag är rädd för att det blir som vanligt. Nämligen att politikerna i sina debatter gör allt för att känna att de har vunnit ordväxlingarna med sina politiska motståndare. För att göra det förs debatterna ofta över huvudet på vanligt folk, vilket skapar utrymme för populism och populister. Det är en farlig utveckling som ställer vi mot dom och som skapar en ökad splittring i samhället, vilket på lite sikt äventyrar vårt demokratiska system. Vi ser den utvecklingen i många länder.

Vi överlåter ju i våra val makten till våra politiker. Det är deras jobb att se till allas vårt bästa. I dag är det väl inte helt klart att så sker. Regeringen har ju exempelvis starkt inskränkt möjligheten för funktionshindrade att få assistans. Det är ju precis tvärtom i perspektivet att värna allas rätt till ett drägligt liv. För att få våra politiker att  se mer än till det som de själva tror och tycker är det allra viktigaste – att vinna debatterna mot meningsmotståndare – behövs ett bredare engagemang hos ungdomar och hos alla andra.

Min uppmaning kommer säkerligen att klinga ohörd. Men jag tror att det skulle vara väldigt bra om många fler hör av sig till de politiker och partier som de stöttar och har röstat på. Presentera era synpunkter, inled och försök föra en konstruktiv dialog, avhåll er från hot och utskällningar, men tala om vad ni tycker. Och vad ni tycker kan göras bättre av dem och de partier som de tillhör.

Jo, jag vet mycket väl hur partiarbetet fungerar. Men det är så viktigt att många, många fler som inte tillhör något parti faktiskt talar om vad de tycker och att det görs på ett annat sätt än att vart fjärde år lägga ner sina valsedlar till kommun-, landstings- och riksdagsvalen i valurnorna.

Nog om detta. Min dag har varit bra. Dottern och jag for iväg och kolla – bara lite – på danstävlingarna och styrkelyftet i Eddahallen. Det var glädjande nog väldigt mycket folk på båda dessa arrangemang. Nu på kvällningen blev det mörkt i stan på gator och vägar. Det var ju bevars Earth hour och många kommuner, däribland uppenbarligen Skellefteå, markerade detta genom att släcka offentlig belysning. Det är väl bra. Men jag tycker nog att gång- och cykelvägar kan få vara tända om det nu tekniskt går att ordna. Kan lamporna i elljusspåret lysa, så borde gångtrafikanter och cyklister få känna den trygghet som en upplyst gång- och cykelbana utgör.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.