Vinter i sommartid

Så nu är det sommartid som gäller. Enligt Balderskolans snödjupdiagram är det i dag 76 centimeter snö. Under veckan spås fortfarande minusgrader, men vi får väl tro att det börjar töa och plaska ordentligt under första delen av april. Det är ju i alla fall under nästa månad som snön brukar försvinna. Vintern 2009-2010 gick vi från nästan 120 centimeters snötäcke till noll på cirka tre veckor. Så om vi har tur och det går som jag vill kan snön vara borta när fotbollen i division 1 norra för damer drar igång  för Sunnanås del – 22 april. Det är något att se fram emot.

Sommartid eller inte. Vintern råder fortfarande och nu återstår det bara en dags tävlingar innan SM-veckan är slut. I morgon åker damerna tre mil och herrarna fem mil i Vitbergsterrängen. Det är individuell start och klassisk åkning. Åkarna ger sig ut på en milslång slinga och det innebär att man på plats i skidstadion inte kommer att se dem särskilt ofta. Så för min del lutar det nog åt att kolla tävlingarna på tv, där man får mellantider och annan information på ett bättre sätt än jag tycker att man får på publikplats. Men det ska bli intressant att se om det blir lika mycket folk som tidigare som söker sig dit. Skellefteborna har verkligen ställt upp och visat intresse för alla de idrotter där svenska mästare skulle koras.

Det ska bli lite intressant att se framför allt för damerna vilka åkare som känner sig mest motiverade att vinna. Milloppet i dag var krävande, sa de som intervjuades, och tremilen blir ytterligare en ansträngning. Det är i slutet av säsongen och om jag inte är helt fel informerad är det sista tävlingen för säsongen. Det kan vara lite si och så med motivationen då. Kropparna är slitna och jag kan tänka mig att många åkare i morgon – både bland damerna och herrarna – inte kommer att gå på sin maximala förmåga. För bakom mållinjen ser de träningsuppehåll och vila och semester. Det kan vara nog så avtändande och påverkar definitivt hur jobbet görs.

Charlotte Kalla tog i alla fall i dag sitt 27:e SM-guld och det nionde på den här distansen. Duktigt gjort. Kanske blir det också guld i morgon.

Det har ju under senare tid väckts en debatt om det här med sommartid och om den verkligen är nödvändig. Det blir lite ljusare på kvällarna förstås. Men jag har faktiskt aldrig förstått vitsen med den. Vi får väl se om det blir så att vi i Europa slipper ställa om klockorna i framtiden. Det skulle vara bra, tror jag. Sedan spelar det för mig inte någon roll vilken tid som väljs. Det blir ju i så fall den nya normaltiden.

Förmodligen har jag skrivit om det tidigare i samband med omställningen av klockorna. En gång hade jag stora problem med detta. Vi bodde i Sundsvall och när jag gick och lade mig på kvällen ställde jag om klockan i halvmörkret. Jag skulle ställa fram den men ställde tillbaka den. På morgonen skulle en flygtaxi hämta mig eftersom jag skulle upp till Luleå för en övning med det psykologiska försvaret. Jag vaknade av att telefonen ringde. Det var flygtaxin som stod utanför dörren. Snacka om att få bråttom! På Midlanda, flygplatsen i Sundsvall, hann jag in på muggen för att borsta tänderna och ha lite vatten i håret så att jag någorlunda kunde få ordning på det. Den dagen var inte någon bra dag. Allt, tyckte jag, ställdes på huvudet och ingenting fungerade som jag ville att det skulle fungera.

Misstag av det slaget gör jag inte längre. Nu – som pensionär – spelar det ju i regel inte någon roll om man vaknar vare sig en timme tidigare eller en timme senare.

Det var raderna för dagen. En dag som varit en bra dag, om än lite trist när dottern nu farit hem. Det var roligt att ha henne här några dagar.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.