Sen reaktion

Till slut kom reaktionen som jag hade gett upp hoppet om att den skulle komma. I dag kom beskedet att en lång rad länder, däribland Sverige, tillsammans med Norge, Albanien, Frankrike, Tyskland, Polen, Italien, Spanien, Litauen, Tjeckien, Holland, Danmark, Lettland, Estland, Kroatien, Rumänien, Finland och Ukraina har utvisat eller kommer att utvisa ryska diplomater. Kanada har också anslutit sig till dessa länder samt – kanske lite överraskande – USA. Det senare landet utvisar inte mindre än 60 diplomater; diplomater som USA med trumpsk retorik hävdar är spioner. Allt detta görs som en direkt konsekvens av det mordförsök på en tidigare rysk dubbelagent och hans dotter i Salisbury, som Storbritannien hävdar Ryssland är ansvarigt för. Storbritannien har ju redan utvisat 23 ryska diplomater.

Ryssland hävdar sin oskuld. Ryska företrädare säger att landet inte har något att göra med dessa mordförsök trots att det var en rysk nervgas som användes. En lång rad exilryssar har ju under senare år dött på mystiska sätt i Storbritannien och i åtminstone ett fall anses det helt klarlagt att det var ryska agenter som låg bakom ett dödsfall, vilket då klassades som mord.

Nu kommer naturligtvis Ryssland att svara med precis samma mynt. Utländska ambassader och konsulat i Ryssland kommer att dräneras på personal i samma utsträckning som respektive land har skickat hem ryssar. Vad som sedan händer återstår att se. Klart är att kontakterna mellan Ryssland och en lång rad länder har försämrats på ett mycket tydligt sätt. Konsekvenserna är svåröverskådliga.

Kanske kan man säga att Ryssland, som ingen bör tycka synd om, har samlat ihop till den här reaktionen från länderna i väst. Annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina borde för länge sedan ha utlöst kraftigare reaktioner från andra länder. Dagens besked att ryska ambassader och konsulat får minskad bemanning kommer naturligtvis den än en gång omvalde presidenten Vladimir Putin att utnyttja. Propagandan inåt mot den egna befolkningen kommer förmodligen att gå ut på att omvärlden är orättvist stygg mot Ryssland. Putin kan därmed skaffa sig en förståelse och stöd för alla åtgärder som han finner lämpliga att vidta.

Nu tror jag i och för sig inte att han kan göra så mycket. Visst kan han visa upp en ökad aktivitet och arrogans när det gäller att demonstrera makt över och i exempelvis Östersjön. Redan nu är den ryska närvaron och den ryska aktiviteten i det området påtaglig. Alltsedan Nord Stream, naturgasledningen mellan Ryssland och Tyskland, stod färdig anser uppenbarligen Ryssland sig ha större intressen av att ”bevaka” delar av Östersjön som inte ligger inom deras ekonomiska gränser.

Ja, jag kan orda mycket om det här. Men förstås till ingen nytta eller glädje för någon. I stället några ord om att SM-veckan nu definitivt är över. Avslutningen i form av tremilen för damerna och femmilen för herrarna blev en fin historia på en utslagsgivande bana som uppskattades av åkarna och i ett fint väder. Arrangemanget blev lyckat som det verkar och det är alldeles tydligt att skellefteborna ställde upp på ett bra sätt för att göra det lyckat. Det är skellefteborna inte ensamma om. Fråga bara söderhamnsborna om hur de tyckte att uppställningen var när SM-veckan förra året arrangerades där. Nästa år är det tydligen Sundsvall som ska arrangera SM-veckan. Då får Charlotte Kalla köra på hemmaplan och kanske kan då Johan Olsson lockas till en start. Vem vet.

Min dag har varit bra som alltid när den börjar med en stunds träning. Och nu när SM-veckan är över blir det förhoppningsvis mer gjort av det som jag ska och måste göra.

 

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.