Olika tolkningar

Jul, påsk och midsommar är helger när jag känner en viss stress. Jag tror att jag har nämnt det tidigare. Nu är det ju påsk och redan i början av veckan började släkt, vänner och bekanta – inte minst på Facebook och andra sociala medier – önska mig och alla andra Glad Påsk. Jo, tack för det. Och jag önskar detsamma. Stressen är naturligtvis inte svår men det är ändå något jag funderar på. När ska jag själv gå ut och önska glad påsk? Och ska jag önska glad påsk till alla, trots att jag besvarat flera – ja, många – påskhälsningar med just ”detsamma till dig”? Jo, så får det bli. En glad påskhälsning till alla. Den framförs här och nu. Fast jag får nog lägga ut den tydligare på någon plattform eftersom inte särskilt många läser det här.

Jag tror att det blir en lämplig tid att göra det, så här på skärtorsdagens kväll. Att vara för tidigt ute är ju inte heller bra. En gång för väldigt många år sedan när folk fortfarande skickade julkort till varandra, så bestämde jag mig för att vara ute i god tid. Jag skickade ut korten i oktober och jag har en dunkel aning om att det var för att underlätta för posten under juletid. Det kan också ha berott på någon tillfällig sinnesstämning eller ett simpelt hugskott.

Hur som helst var det sannerligen inte alla mottagare som blev glada. Snarare blev de förbannade eftersom någon äldre släkting tolkade mitt utskick som att jag trodde att han skulle dö snart. Tänk vad olika man kan uppfatta saker och ting. Åtskilliga gånger upplevde jag det som ansvarig utgivare. En text kan ha granskats i detalj så att sakförhållandena var helt korrekta och språket klart. Ändå ringde eller hörde läsare av sig. De hade uppfattat texten på ett helt annat sätt och inte sällan på ett sätt som vare sig journalisten i fråga eller jag ens hade kunnat föreställa oss.

Det är ju i och för sig inte så konstigt att vi uppfattar saker och ting på olika sätt. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Lagparagrafer tolkas på olika sätt av åklagaren och advokaten. Religiösa skrifter – vare sig det är bibeln eller koranen – tolkas också på vitt skilda sätt. Och så vidare – exemplen kan mångfaldigas.

Gissningsvis är detta med hur olika vi uppfattar vår omvärld den mest avgörande orsaken till varför folk och länder blir osams och hur religiösa riktningar inte tvekar att tillgripa våld för att slå in sina egna uppfattningar i andra. Det är bara så tragiskt. Min självbild är att jag är en fridens man. Det hindrar i och för sig inte mig för att bli duktigt förbannad vid mycket sällsynta tillfällen. Ett exempel var vid gränsen mellan Syrien och Libanon där det brast totalt för mig och jag stormskällde ut den syriske officer som var ansvarig för gränskontrollen. Det hade jag naturligtvis inte något för eftersom han inte begrep engelska. Men det kändes gott att ha fått häva ur mig alla synpunkter som hade på hur otroligt dåligt gränskontrollen då fungerade.

Till min glädje såg jag vid ett senare tillfälle några år senare vid samma gränskontroll att förändringar och förbättringar hade gjorts. Allt som låg till grund för min ilska några år tidigare var åtgärdat. Det kändes gott. Kanske borde jag ta ett samtal med Syriens president Bashar al-Assad. Jag är ju förbannad på honom också för det som han gör mot sina landsmän och för det sätt på vilket han förstör sitt land. Kriget där har nu gått in på sitt åttonde år och än syns det inte något slut. Det är bara så illa och så tragiskt.

Nu slutar jag skriva för i dag. Påskhelgen har som sagt infunnit sig och det blir en del vila och en del skriva. Några artiklar till Sunnanå väntar på att bli skrivna. Min dag har varit bra och det blir förmodligen också morgondagen, vill jag tro. Dock är det tveksamt om jag hinner vakna till träningen i morgon bitti.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.