Ologiskt förslag

Vi tog en tur norrut i dag. Till Luleå och till Omar och hans familj. Omar väntade på mig ute och sprang emot mig när jag kom. Tänk – jag förstår verkligen inte varför han gillar mig så mycket. Det känns otroligt ovanligt. Men kul. Det blir som lätt att vara på golvet med honom eller i övrigt hänga med i vad han för stunden vill göra. Sedan vi senast sågs är det någon som har lärt honom något om hårklippning. Han visade med eftertryck hur mitt hår skulle klippas – av honom. Jag är väldigt glad att han ännu är för liten att hantera en sax. Och till dess att han blir så gammal att han kan göra det, ska jag jobba på att ta bort sådana griller i huvudet på honom.

DSC07674.JPG

Det är roligt att köra in i Luleå under vinterhelger. Ja, vi kommer via Bergnäset och det är fascinerande att se ”halva Luleå” ute på isen. Det är alldeles tydligt att Luleborna har en stor förkärlek till detta vinterssportalternativ. För jag ser det nog som vintersport. Alla är ju i rörelse. Luleborna går, åker skridsko eller spark. Man ser också cyklister där ute på isen. Skotrar förstås som bortanför de plogade vägarna på isen kan dra iväg i hiskeliga hastigheter.

Väl hemma efter en trevlig dag norröver ser jag att Miljöpartiet och dess språkrör Isabella Lövin har skrivit en debattartikel som kommer i Dagens Nyheter i morgon. I morgon, söndag, får vi en ny skatt. En flygskatt. Det blir dyrare att flyga någonstans och skatten är tänkt att kompensera för den negativa klimatpåverkan som flygresorna utgör. Skatten varierar en smula beroende på om du åker korta sträckor, medellånga eller riktigt långa sträckor.

Det står tämligen klart att det är Miljöpartiet som drivit fram den här skatten. Av debattartikeln som kommer i morgon framgår det att Miljöpartiet vill gå längre. Partiet och Isabella Lövin föreslår att statliga Swedavia ska få till uppgift att informera flygpassagerare om vad de ställer till med klimatmässigt när de går genom gaten och sätter sig tillrätta i ett plan. Syftet med en sådan ordning skulle vara att informationen ska förmå resenärerna att inte ta flyget. På flygbiljetterna och vid bokningarna ska det också informeras om flygets negativa klimatpåverkan.

Det ska vara lite som Systembolaget, som uppmanar sina kunder att dricka mindre. På de tio flygplatser som Swedavia driver ska det alltså informeras på ett nästan avskräckande sätt. För mig känns det som ett par ordentliga slag i luften. Information om att man inte bör ta flyget när biljetten redan är köpt och man redan är på flygplatsen känns fel. Riktigt fel. Jag förstår Miljöpartiet och dess strävan. Det är hedervärt och förmodligen riktigt av partiet att arbeta med förslag till lösningar på den mycket komplicerade och komplexa klimatfrågan och de problem som finns.

Information och små puffar i rätt riktning genom skatter och lagparagrafer är naturligtvis ett sätt. Dessvärre tror jag inte så mycket på informationens kraft. Folk vill träffas och ses i arbetet och på sin fritid. De har möjlighet att semestra och för att ta sig till exempelvis Kanarieöarna för en veckas semester och B-vitaminladdning, så går det inte att åka elbil och paddla kanot dit. Flyg är snabbt, praktiskt och nuförtiden även billigt. Vill Miljöpartiet verkligen åstadkomma resultat måste snudd på diktatoriska metoder till. Och sådana vill vi inte veta av.

Som ni förstår har dagen varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.