Behövligt miljöombyte

Det blir i sanning ett miljöombyte som heter duga för FN:s säkerhetsråd i helgen. De 15 ländernas FN-ambassadörer och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kommer nämligen till Backåkra utanför Ystad. Backåkra är gården som Dag Hammarskjöld köpte, men aldrig hann bo i. Gården testamenterades till Svenska turistföreningen, men i slutet av 2015 tog Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra över ägandet och gården renoverades. Där – i den forne generalsekreterarens anda – ska säkerhetsrådet sammanträda, enligt uppgift i ett ganska litet rum som helt är möblerat med Dag Hammarskjölds möbler.

Det borde vara en självklarhet att stämningen blir en annan i en sådan miljö. Under den senaste tiden har det grälats friskt i säkerhetsrådet efter kemvapenattacken mot civilbefolkningen i Douma utanför Damaskus i Syrien. Eftersom sådana attacker tidigare ägt rum i landet och den syriska regimen befunnits ansvariga för dem, var det en självklarhet att mördarregimen al-Assad och hans nära allierade Ryssland fick skulden för den. USA, Frankrike och Storbritannien – alla deltagare med vetorätt i säkerhetsrådet – markerade genom att skicka missiler mot mål i Syrien. Ryssland, som också har vetorätt i säkerhetsrådet, gillade förstås inte det. Stämningen har i rådet har bitvis varit hätsk.

I Backåkra finns det inte någon uppsjö av tv-kameror som bevakar varje minspel och varje rörelse som FN-ambassadörerna gör. Och om det inte finns den vanliga uppmärksamheten så finns det kanske inte heller anledning för deltagarna att gå ut i hårda verbala attacker mot varandra. Tvärtom kanske de finner anledning av titta ut genom samma fönster och försjunka i eller börja prata om det vackra landskapet i vilken gården Backåkra ligger.

Vad som händer återstår naturligtvis att se, men nog kan vi hoppas på att säkerhetsrådets miljöombyte – om så bara för en helg – kan få en påtaglig konsekvens i form av en mer resonerande och konstruktiv hållning från alla parter i de frågor som säkerhetsrådet har att hantera. En sådan hållning skulle ju kunna resultera i att al-Assads krig mot alla som han tror är emot honom kan upphöra. Kriget är ju nu inne på sitt åttonde år.

I går åkte Skellefteå AIK på ett duktigt nederlag mot Växjö i den första finalmatchen om SM-tecknet. 7–0 blev det till Växjös favör. I morgon är det en ny match och det finns väl inte någon som tror att det ska bli lika många mål i baken för SAIK då. Och om det blir så får vi väl hoppas att SAIK gör åtta mål framåt. Det är väl så optimisterna ska resonera.

I dag har det varit en bra dag som började med en knapp timme på Friskvårdskompaniet. På eftermiddagen stod ett tandläkarbesök på programmet. Det var tack och lov bara lite karies under en gammal fyllning som skulle fixas till. Snabbt gjort och jag är faktiskt lite mallig över att jag avstod bedövning. Det var första gången jag gjorde det. Skräcken för tandläkare som min skoltandläkare i Örebro gav mig när jag gick i realskolan (dagens högstadium) har suttit i länge. Den släppte under tiden i Sundsvall, men nog har jag alltid ändå velat ha bedövning. Fram till i dag. Små saker kan fixas utan att det gör ont.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.