Flygkrasch och skjutning

Ett plan med över 100 personer ombord kraschade i samband med starten på en flygplats i Kuba i dag. Det är självfallet tragiskt för alla inblandade. Men som alltid när det gäller flygolyckor ska det bli intressant att så småningom få veta orsaken till varför kraschen inträffade. Mitt intresse för flyg är ju grundmurat och sådana dagar som vi har haft (och många andra dagar) saknar jag mitt flygcert. Men intresset har drivit mig till att så ofta som möjligt kika på ett program som visas på National Geographic-kanalen. Programmet tar upp gamla flygolyckor och –katastrofer och man får i slutändan reda på vad som gått fel. Ibland är det något tekniskt. Ibland något fel som piloterna har gjort.

Det som är intressant är att varje olycka som blir utredd får konsekvenser. Budskap går ut till flygbolag och flygplanstillverkare som åtgärdar eventuella brister i den plantyp som drabbades av olyckan alternativt att flygbolagen skärper rutinerna för piloterna och deras samarbete i cockpit. Det är väldigt bra och detta minutiösa utredningsarbete som sker efter varje krasch har bidragit till att göra flyget till det säkraste sättet att transportera sig.

Så har en ny skolskjutning ägt rum i USA. Denna gång i Santa Fe i delstaten Texas. Vem är förvånad? Inte jag. Skolskjutningar och andra masskjutningar är dessvärre något som inträffar väldigt ofta i det stora landet i väster. Nu är det ett tag sedan ungdomarna i Florida som protesterade mot vapenlagarna fick uppmärksamhet. Jag hoppas att deras rörelse får ny kraft i och med denna masskjutning som kräver tio dödsoffer. Gärningsman var en tidigare elev vid skolan, som uppenbarligen var fascinerad av vapen.

Det borde vara en självklarhet att vapenlagarna skärps i USA. Men vapenlobbyn är urstark och än så länge har sannerligen inte mycket hänt. Ungdomarna i Florida och på många andra ställen – deras protester för en tid sedan var ju landsomfattande – har allt att vinna på att hårt driva frågan inför de val som ska genomföras till kongressen i november.

Valet i höst kommer att handla om framför allt tre partier och hur de kommer att förhålla sig till varandra. Det är Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Enligt en Sifoundersökning som tidningen Göteborgs-Posten har gjort samlar dessa partier tillsammans cirka två tredjedelar av väljarna. Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ligger i närheten eller under fyraprocentsspärren.

Om detta opinionsutslag i dag står sig eller förändras med några procentenheter hit eller dit i början av september när valet äger rum kan det bli en mycket spännande höst och en dramatisk mandatperiod som väntar. Som jag tidigare nämnt ett par gånger riskerar faktiskt tre partier att åka ur riksdagen. Då är det förstås ajöss med alliansen och förmodligen väntar då en regering som består av socialdemokrater och moderator. Men det är inte säkert att ens en sådan blocköverskridande regering kan samla en majoritet i riksdagen. Det blir som sagt spännande och det ska bli intressant att följa såväl partiernas respektive valrörelse och opinionsmätningarna. Det GP/Sifo visade i sin undersökning var att Socialdemokraterna inte vunnit något på sina förslag att skärpa migrationspolitiken.

Det finns anledning för mig att bocka och buga och tacka för de gratulationer som jag fått i dag. Jag ligger gärna lågt vid mina bemärkelsedagar eftersom jag inte tycker att de är något att orda om. Men det är uppenbarligen några som har koll på när jag har min födelsedag. Dessutom fyllde jag väldigt ojämnt och faktiskt ett primtal. Det är inte delbart med något annat än 1 och sig självt (om jag förstått de matematiska förklaringarna rätt). Jag vill gärna tolka mitt primtal som att jag mår prima, vilket jag varje dag är tacksam för.

Dagen har varit fin och bra. I morgon blir det förhoppningsvis också en bra dag.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.