Vårt sköra samhälle

Då och då – allt oftare faktiskt – kan jag känna oro för ömtåligt vårt samhälle har blivit och är. Jag hänger ju inte riktigt med hur det är ställt med järnvägskommunikationerna. Det är ofta problem, ser det ut som. Under veckan har det varit problem ett tag att åka norrut och det var även problem i södra Sverige. Folk fick lämna tåg som blivit stående längs linjen. För inte så länge sedan var det också problem från Stockholm och söderut. Det är problem med växlar eller ledningar om det nu inte är något dataprogram som bryter ihop.

I dag var det dags för flyget. Något hände med datorerna på Arlanda vilket innebar att inget plan fick landa eller starta från flygplatser norr om Jönköping. Innan man hittat felet och åtgärdat det – trafiken ska enligt prognoserna fungera normalt först vid midnatt – hade 250 flighter påverkats.

Gång efter annan visar det sig att konsekvenserna blir stora och smått dramatiska – åtminstone för dem som påverkas – när tekniken som ser till att infrastrukturen fungerar plötsligt fallerar. Tekniken blir ju mer och mer utbredd också inom andra sektorer som exempelvis offentlig administration och i privata företag.

Jag förstår inte hur det fungerar, det här med tekniken. Men jag är väldigt angelägen om att det fungerar. Att det fungerar så att vi kan resa vart vi vill när vi vill och hur vi vill. Så att våra banker fungerar och vi kan sköta våra betalningar. Så att vården fungerar som vi vill att den ska fungera, trots sina brister i exempelvis tillgänglighet. Så att kommunerna kan sköta sina åtaganden gentemot sina invånare. Kort sagt – jag vill att det ska fungera och att det ska fungera smidigt.

Om jag har förstått det rätt och riktigt så kan personer, som är illasinnade av något eller några orsaker och som är duktigt hemma på tekniken, ställa till det ordentligt. Tänk om någon får för sig att slå ut elen exempelvis. Då skulle samhället inte fungera särskilt länge. Eller om någon slår ut flera andra system samtidigt. Konsekvenserna kan mycket snabbt bli väldigt allvarliga. Allvarliga för hur samhället kan fungera och allvarliga för vårt demokratiska system.

Saken blir ju inte särskilt mycket bättre av att många av våra beslutsfattare och höga tjänstemän eller befattningshavare i offentlig och privat verksamhet är tämligen naiva. Tron att ingenting kommer att hända – eftersom det inte har hänt än – tror jag omfattas av en mycket stor majoritet av befolkningen. Det har ju också flera gånger visat sig att så kallade brandväggar inte håller måttet och/eller att det nästan inte finns något skydd alls för utomståendes möjligheter att manipulera eller stoppa systemen.

Villemo Dahlqvist gjorde ett äkta hat trick med sina tre mål för Sunnanå i dag.

Nu lämnar jag dock oron. Dagen har varit bra. Sverige gick till final i hockey-VM genom att slå USA med 6–0. Jag var ner till Electrolux Home arena och såg Sunnanådamerna vinna över Domsjö med 4–0. Det blev samma resultat för Moröns damer mot Kramforsalliansen och borta tog Myckle hem sin första seger i samma division. Det var roligt, tycker jag.

Det var en bra lördag. I morgon lutar det åt lite andra saker och så ska vi väl veckohandla också. Det hann vi inte med i dag.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.