Tidig eftervalsanalys

Tänk – jag tycker redan nu att det ska bli intressant att se partiernas så kallade eftervalsanalyser. Vad säger de när – kanske – Sverigedemokraterna blir näst största parti och något parti, Miljöpartiet och/eller Kristdemokraterna, ramlat ur riksdagen? Inför årets val skulle jag önska att partierna merfokuserar på sin egen politik och på de frågor som verkligen berör större delen av befolkningen, än att försöka trumfa över Sverigedemokraterna.

I dag har exempelvis Moderaterna lagt fram ett förslag om att förbjuda så kallade moralpoliser i de förorter till storstäderna som befolkas av en stor del invandrare. Tanken är väl god. Inga män ska kunna tala om för och trakassera kvinnor för hur de ska vara och är klädda. Frågan är viktig utifrån perspektivet att vi ska ha och vara ett jämställt samhälle där kvinnor och män, deras egen vilja och deras åsikter, respekteras. Ett samhälle som behandlar alla lika. Det är naturligtvis ett utopiskt samhälle eftersom det inte finns något samhälle någonsin som varit fullständigt jämställt.

Jag tror ju förstås mer på att arbeta mot ökad jämställdhet via information och upplysning. Inte genom att som Moderaterna vill skapa en lag som förbjuder ett visst beteende. Var finns alla de poliser som ska hålla ett öga på dessa moralpoliser och var finns de åklagare som har tid och kraft att beivra en eventuellt framtida lag? Personligen tror och tycker jag att det finns viktigare saker som polis och övriga rättsväsendet ska ägna sina krafter åt. Den så kallade vardagsbrottsligheten i form av stölder och inbrott, vandalisering och hot tycks inte ha någon hög prioritet. Polisens oförmåga att hantera dessa brott – uppklarningsprocenten är låg – inverkar mer menligt på samhället i stort. Det är den brottsligheten som jag tror ökar otryggheten i samhället.

Att värna alla kvinnors fullständigt naturliga rätt att själv välja kläder och kamrater är viktigt. Dock har jag en känsla av att det är väldigt många män i vårt samhälle, varav majoriteten är så kallade svenskar, som agerar moralpoliser genom att tala om för sina respektive vad de får och inte får göra. Men så blir det i ett patriarkaliskt samhälle och det är i ett sådant samhälle som vi lever och verkar. Det är en verklighet som nog de flesta av oss blundar för.

Moderaternas utspel om att kriminalisera verksamheten för moralpoliserna i utanförskapsområdena är naturligtvis planerat och genomtänkt. Hur pass väl genomtänkt utspelet är kan nog diskuteras. Tanken är förstås att surfa på den våg som många tror är så stor och som handlar om kritik mot invandringen. I de flesta partiernas uttalanden handlar så mycket om invandring och integration och hela tiden utifrån en problembild som har med ekonomi och kriminalitet att göra. Jag är alls inte säker på att opinionen mot invandringen är så stor som partierna tror att den är.

Med detta sagt kan jag inbilla mig att framtida eftervalsanalyser i partier som inte lyckats lyfta i valet kommer att konstatera att det nog hade varit bättre att föra fram andra frågor än att traska Sverigedemokraterna i hälarna. Allt för att komma ifatt och kanske ”ta ledningen” genom att förespråka hårdare tag mot invandringen och betydligt tuffare krav på de som kommit till Sverige för att de ska bli ”svenskar” fortare och bättre.

Socialdemokraternas linje i frågan vacklar betänkligt, vilket förstås väljarna inser. Ena dagen ska man ge 9.000 unga chansen att stanna kvar en tid ytterligare för att den andra dagen återgå till en gammal traditionell socialdemokratisk invandringspolitik, som enligt partiordföranden Stefan Löfven var restriktiv. Det finns väldigt många lite äldre socialdemokrater som i dag frågar sig när Socialdemokraterna förde en sådan politik. Den tidigare kommunikationsministern Georg Andersson, Umeå, är en av dem som frågar sig det.

Nog om detta för den här gången. Min dag har varit sisådär. Något hände tydligen i går vilket medförde att jag hade rackans ont i ryggen i dag. Trots att jag berömmer mig av att ha en hög smärttröskel, så var det snudd på omöjligt att ta sig fram. Jag fick vid mitt besök i stan göra som den gubbe jag är. Nämligen att sätta mig ner efter 75–100 meter och försöka hantera det onda innan jag fortsatte. Så besöket i stan tog sin lilla rundliga tid. Nåväl, också det här går väl över och eftersom smärtan kom fort så räknar jag med att den går över relativt fort också. I morgon är det säkert bättre, även om jag inte räknar med att det är helt bra. Sedan tidigare är jag inbokad på röntgen av höfter och ländrygg på måndag. Så det onda var på det sättet väl anpassat till den koll som ska göras. Kanske finns det en tanke med allt. Eller med det mesta. Vem vet.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.