Rekordmånad redan nu

När väderpresentatören, meteorologen, på SVT fick ordet talades det om att månaden maj i år kommer att bli den varmaste månaden maj sedan mätningarna började. Att det var och blir så har vi nog lite till mans förstått. För det har ju varit en fantastisk månad sedd utifrån ett norrländskt perspektiv i alla fall. Snösmältningen gick rekordfort och flera gånger – senast i dag – har vi haft högsommartemperaturer på över 25 grader. Och fortfarande är det en vecka kvar av månaden. Den veckan fortsätter att bjuda på värme av samma slag som vi haft i dag.

Hur skönt det än är med värmen, så går det inte att komma ifrån tanken att något har hänt. Visst har vi haft varma och sköna majmånader tidigare, men inte av det här slaget. Vi får väl se vad fortsättningen har att bjuda. Kanske blir sommaren varm och torr med nya problem med grundvattnet. Kanske vänder det och det blir en normaltempererad men blöt sommar. Vi får väl se. Dock ska ni veta att jag njuter av den värme vi bjuds samtidigt som jag försöker undvika att tänka på vad som möjligen har gått snett med klimatet. Och fortsätter att gå snett…

Apropå klimatet så inleddes Miljöpartiets kongress i Västerås i dag. Partiets valmanifest ska slås fast av ombuden. I dag på inledningsdagen peppade språkröret Gustav Fridolin sina partikamrater och det fanns väl inte någon av dem som tror att partiet inte ska klara fyraprocentsspärren i höstens val. Med valmanifestet som grund är de partitrogna och medlemmarna övertygade om att partiet får behålla åtminstone några platser i riksdagen. Om så blir fallet återstår att se.

Jag kan ha vissa sympatier för det som partiet lyfter fram i valmanifestet som ska beslutas. Jag ställer mig exempelvis inte helt avvisande till en särskild skatt på vissa plastprodukter av engångstyp som dessutom i stor utsträckning bara slängs och blir bidrag till nedskräpning. Det finns också – ständigt – skäl att skärpa kraven på dem som tillverkar förpackningar. Just detta senare diskuterade min gode vän och jag bara för någon dag sedan. Det har blivit bättre men fortfarande ser man varor som är förpackade både två och tre gånger, vilket förstås är helt onödigt.

Min dag får väl sägas ha varit bra. Jag har varit både till en läkare och till en kiropraktor. Den senare töjde och böjde och bände på mig och den förstnämnde skrev ut lite piller åt mig. Förhoppningsvis kan jag sova i natt eftersom natten till i dag inte gav många stunder av den sömn som man behöver. På måndag är det röntgen och vad den visar vet ingen i dagsläget. Men jag tror att det kommer att bli bättre och att det så småningom klarnar vad det är som orsakar smärtan.

När jag sitter här vid mitt skrivbord och höjer blicken så är det ljust och fint ute. De tunna molnen som sveper förbi är förstås solbelysta och om sisådär tre timmar går solen upp i öster. Det är en fantastisk tid med ljuset och jag kan stå på balkongen länge innan jag går till sängs och bara njuta av ljuset, nattvärmen och de vid den här tiden ständigt aktiva fåglarna.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rekordmånad redan nu

  1. Bo Fuhrman skriver:

    Godnatt, kämpe!
    I morgon är en annan dag …

Kommentarer är stängda.