Mycket spelreklam

Det är egentligen alldeles fantastiskt hur mycket reklam om spel som det finns i tv-kanalerna. Det tycks mig som om det kommer nya casinon varje dag och handlar om att sätta in en viss summa pengar så får man spela för mer. Eller att man får några så kallade freespins (vad det nu är?). De flesta av dessa bolag finns förmodligen inte i Sverige, även om jag har noterat att Betsson och Leovegas finns på Stockholmsbörsens A-lista. Vilket innebär att det är ganska stora bolag. Eller i alla fall bolag som har en viss handel. Faktiskt vet jag inte riktigt vad som kvalificerar bolagen att hamna på olika listor.

I alla händelser tycker jag att det inte är så lyckat att med reklamen utifrån en aspekt. Nämligen att det troligtvis är många personer som dras in i en spelvana och av dessa är det säkerligen en del som utvecklar ett spelberoende. Det är inte alls bra i synnerhet som det inte finns tillräckliga resurser i samhället för att hjälpa alla som hamnat i det beroendet.

Ja, det finns inte resurser att hjälpa dem som har skaffat sig ett alkoholberoende heller. Och apropå det så är det så här i slutet av månaden när lönerna betalas ut och det är fint och varmt väder mycket annonser i medierna också om alkohol. Företrädes vin och inte sällan rosevin, som det tydligen är högsäsong för nu.

Jag ska väl i ärlighetens namn säga att jag också spelar och dricker vin. Spelet är mina sedan decennier stående rader, som aldrig har gett utdelning hittills, och vinkonsumtionen är ytterligt begränsad.

Mediedirektörerna är säkerligen glada och lyckliga för att den breda allmänheten ägnar sig åt dylika sysslor – att spela och att dricka vin. Det blir ju klirr i kassan och så länge det klirret är av tillräcklig omfattning så kanske det inte blir fler personalnedddragningar på redaktionerna. Bantningar som ytterligare tunnar ut samhällsjournalistiken.

I kväll tänker jag inte skriva så långt. Jag gör mitt bästa för att bli bättre och slippa värken. Om jag tänker och känner efter positivt så kanske det har blivit lite bättre. Så må vi tro att en bättringsväg har inletts. Bortsett från det onda så har dagen varit bra, vilket jag är glad och tacksam för.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.