Väntar på broschyren

I nästa vecka kommer broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” att delas ut till alla hushåll i landet. Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som står bakom satsningen och det är 57 år sedan som något liknande inträffade. De som är lika gamla som jag minns att det i varje telefonkatalog fanns en sida som informerade oss om hur vi skulle agera om kriget kom.

Det är andra tider nu jämfört med då. Så tror vi i alla fall att det är. I normalfallet fungerar ju allt och när det blir någon störning tar vi för givet att det bara är under en kort tid som något är i olag. Samhället – vare sig det är den offentliga delen av samhället eller om det är den privata delen – fixar ju problemet. Har vi tur kan vi ju dessutom få en slant som ersättning för det som inte fungerat under några timmar.

Trots att allt tycks vara så tryggt och fint här i landet så har vi undan för undan skapat ett samhälle som är så väldigt skört. Vi är otroligt beroende av att elförsörjningen fungerar liksom att alla transporter kan genomföras. Bara för att ta några exempel.

Under den gångna veckan läste jag om krisen i Brasilien. Lastbilsägare och åkerier har där blivit förbannade på att presidenten dramatiskt höjt dieselpriserna. De har helt sonika ställt sina lastbilar utanför städerna. Sedan i måndags sker inga transporter av vare sig bränsle eller livsmedel. Det har fått landet att stanna av. Butikerna fylls inte på med varor och bensin och diesel tar slut på mackarna. Flygplatser har fått stänga eftersom flygbränslet tagit slut och lagren inte kan fyllas på. Presidenten har å sin sida blivit förbannad han också och beordrat militären att agera mot lastbilsstrejken, om man kan kalla den så. Problemet är ”bara” att militären också saknar bränsle till sina fordon och inte kan agera.

På en vecka har landet hamnat i en djup kris. Så ser det ut där och så skulle det kunna bli i snart sagt alla länder. Inte minst i Sverige. Beredskapen är utomordentligt dålig och insikten om att den är dålig är ännu sämre. Till detta ska läggas att det säkerhetspolitiska läget har försämrats i vårt område sedan Ryssland annekterade Krim och strider i östra Ukraina. Ryssland har under senare år även väsentligt ökat sin närvaro både i Östersjön och i luften över Östersjön. Ibland på ett aggressivt och provocerande sätt. Det är mot den bakgrunden som utgivningen av MSB:s broschyr ska ses. Jag hoppas att det blir många som inte bara läser den utan faktiskt ser till att öka sin personliga förmåga att klara åtminstone några dagar eller några veckor av en framtida kris. För ingen vet om och när en sådan kommer.

Nu har även syrenerna börjat blomma här uppe hos oss. Det gamla talesättet att den fina tiden under sommaren finns mellan hägg och syren. Vaddå mellan..? Nu blommar häggen och syrenen samtidigt! Och så har jag noterat uppgifter om att hjortronen också blommar. Vad som sägs är att ingen levande människa har sett blommande hjortron så tidigt som i maj. Med det tempo som nu råder i naturen frågar jag mig stillsamt vad som ska hända framöver. Det känns sannerligen inte normalt.

Min dag har varit acceptabel. Värk och ont finns kvar, men jag tror att det känns en smula bättre även om natten till i dag ånyo var en prövning med alltför lite sömn. Tids nog blir det väl också bättre med den saken. Sol från en blå himmel utan moln, värme från solen och lite svalka i skuggan gör mig på gott humör.

I morgon efter röntgen drar jag iväg på min nostalgiresa söderut. Lindesberg, Örebro och Rimbo står på programmet och på väg ner och upp genom landet knoppar jag över hos dottern i Sundsvall. Det blir en rolig vecka alla dagar, även om jag är mycket osäker på om jag kan eller vill blogga varje dag. Goda vänner och gamla kamrater prioriterar jag nog högre än att skriva några rader om att jag – förhoppningsvis – mår bra.

Så vi får se hur mycket skrivet det blir.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.