USA och – Sunnanås damer

Donald Trump.  President i USA. USA är ett land som är en stormakt. Ekonomiskt, politiskt och militärt. USA är ett land som i generationer har fungerat som en fyrbåk för demokratin. Men under snart två år med Donald Trump har USA förlorat oerhört mycket av det förtroende från andra stater och miljarder människor som byggts upp under decennier. Donald Trump är nationalist av värsta sorten.

Vi har förstås alltid vetat att amerikanarna är starka patrioter och att de – när det verkligen gällt – står sig själv närmast. Så blir det måhända när barnen redan i skolan måste börja varje dag med att hälsa den amerikanska flaggan.

Nu har Trump varit i Kanada för att övervara ett möte med de övriga medlemmarna i den så kallade G7-gruppen. Han kom för sent till mötet. Han kom för sent efter frukosten och han åkte i förtid därifrån. Under tiden han var där gav han fullständigt 17 i vad de övriga tyckte om de tullar han infört på stål och aluminium. Han retade upp de övriga ordentligt genom att hävda att Ryssland borde tas in i gruppen igen. Han varnade de övriga för att i sin tur svara med tullar för amerikanska varor.

Hans motto America first driver hans politik och han är förstås som alla makthavare med diktatoriska tendenser övertygad om att det bara är han som har rätt. Och det oavsett vad han säger. Han kan säga olika saker om samma sak under samma tal och hans anhängare sväljer allt med hull och hår.

Jag tror som många andra att Donald Trump ensam kommer att förvärra framför allt USA:s ställning i världen och jag tror att väldigt många invånare kommer att känna förändringarna – liktydigt med försämringarna – in på bara skinnet. Trump själv och hans rika kompisar kommer naturligtvis att få det bättre eftersom det Trump och republikanerna hittar på verkligen gynnar de som redan har.

Nog om det. Fast jag stillsamt funderar på vart världen är på väg. Tendenserna i samhället känns ibland olycksbådande.

Dagen har varit bra. Stillsam med DN:s korsord på förmiddagen. Shopping och så ut till Rickvalla som är Myckles hemmaplan. Myckle tog nämligen emot Sunnanås damer i dag. Det var lite kul att vara där. Rickvalla är ju väsensskilt från Electrolux Home arena. Ingen läktare. Folk står eller har tagit med sig tältstolar som de sitter på längs långsidorna. När bollen hamnar utanför mål så är det lång väg att hämta den. Eller så hamnar den åt norrsidan i skogen där spelarna får hämta den.

Vad Myckle har som jag inte har sett att något annat lag har är en kraftfull hejaklack. Det är klubbens herrlag som ställer upp med flaggor och fanor och trumma och under hela matchen ropar hejaramsor eller brister ut i kraftfull sång för att stötta sitt lag. Det är en fantastisk tillgång och hejaklacken livar upp hemmamatcherna på ett välgörande sätt.

Jag vet inte hur det är Myckles herrlag spelar om tjejerna gör likadant. Kanske. Kanske inte. Jag tror emellertid att det skulle vara svårt för vilket annat lag i serien som helst att kunna matcha Myckles stöd i form av denna hejaklack.

DSC08129 2.JPG

Här skjuter Maya Pitts sitt tredje mål för dagen. Foto: Ola Theander

Jag är mycket nöjd med att Sunnanå vann med 0–3 och speciellt kul var det att Maya Pitts gjorde alla tre målen. Det är – om jag inte tar helt fel – den fjärde matchen i rad som Sunnanå håller nollan och tar tre poäng.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.