Seger gav jordbävning

Institutet för geologisk och atmosfärisk forskning har låtit meddela via Twitter att det uppmättes en viss seismologisk aktivitet i Mexico City i dag. Tidpunkten, lokalt, var 11.32. Det var då som en mexikansk spelare gjorde 1–0–målet mot Tyskland i fotbolls-VM. När det hände på Luzjniki-stadion i Moskva så fick uppenbarligen mexikanarna glädjefnatt. När och om nio miljoner människor hoppar samtidigt, så ger det tydligen utslag på de apparater som mäter seismologisk aktivitet. Att resultatet stod sig hela matchen ut var – enligt alla förhandstips – ytterligt överraskande.

Överraskande var det säkert också för det svenska landslaget som spelar sin första match i VM i morgon eftermiddag. Den matchen måste vinnas om Sverige över huvud taget ska ha någon chans att gå vidare från gruppspelet. För som det såg ut i dag när Mexiko och Tyskland spelade lär inte Sverige ha någon chans mot dessa lag. Åtminstone som jag ser det.

Det har inte hänt särskilt mycket i dag, må jag säga. Statsminister Stefan Löfven talade under Järvaveckan och utlovade 3,2 miljarder kronor årligen under den kommande mandatperioden till satsningar på så kallade utanförskapsområden i Sverige. Jo, jo – det går ju lätt att utlova slantar och det är den traditionella metoden för politiker och partier att visa att man tar problem på allvar.

Jag minns så väl – eftersom jag återkommande skrev om det – att det dåvarande Folkpartiet under ett par års tid gav ut rapporter om dessa utanförskapsområden och hur de bara blev fler till antalet. Det var redan före valet 2006 när Socialdemokraterna hade makten. Syftet var förstås att dels uppmärksamma den växande obalansen, dels kritisera Socialdemokraterna som satt i regeringen.

Den borgerliga alliansen hade makten i åtta år. Inte mycket, om ens något, gjordes för att minska de ökande klyftorna. Nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet haft makten i fyra år. Inte mycket, om ens något, har gjorts för att minska klyftorna. Det är alldeles tydligt enligt min enkla åsikt att partierna riktar in sig på den stora gruppen som kallas medelklassen. Så utlova lite mer pengar för att börja undanröja problemen i utanförskapsområdena och trångboddheten i dessa områden är inte svårt. 3,2 miljarder per år lär inte heller räcka särskilt långt med tanke på hur låg effektivitet det är på statliga anslag till uppmärksammade problem.

Det vackra vädret lockade ut mig i dag. Trots att jag fick rackans ont pinade jag mig runt de fem kilometrarna från Lejonströmsbron längs älven upp till Mobacken och tillbaka. När jag inte led av det jag har nu gick jag den rundan på 40-45 minuter. I dag tog det 70 minuter. Men jag gjorde det! Det var skönt och det kändes som att det var värt priset.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.