Övermäktigt tryck på Trump

Han ändrade sig, president Donald Trump. I dag skrev han på en order om att barn i fortsättningen inte ska skiljas från sina föräldrar. För så har det varit under ett par veckor nu. Personer som försöker ta sig in i landet på ett illegalt sätt och har sina barn med sig, har mist sina barn. Fler än 2.000 barn har satts in i fängelseliknande anläggningar där de har fått ligga direkt på ett cementgolv med en prasslande aluminiumfilt över sig. Ett hundratal av barnen är under fyra år.

Kritiken mot detta sätt att behandla barnen har varit massiv. Den tidigare presidentfrun Laura Bush har protesterat. Donald Trumps egen fru Melania Trump har offentligt protesterat. Påven har protesterat och från hela världen har det kommit stark kritik mot det sätt på vilket USA behandlar dessa barn.

Att barnen i fortsättningen inte ska separeras från sina föräldrar är i sig bra. Men bara marginellt. Donald Trump håller fast vid att det är nolltolerans som gäller för illegal invandring och att de som tas kommer att sättas i häkte i väntan på dom. Och i fortsättningen får alltså barnen följa sina föräldrar till häktet där de får vara till dess att dom avkunnas. Det är väl bra att föräldrar och barn hålls samman, men ändå är det, enligt min åsikt, ett inhumant sätt att behandla familjerna på. Att sitta i ett låst förvar –oklart under hur lång tid – med sina föräldrar måste vara ytterst traumatiserande för barnen.

Donald Trump hävdar att USA måste hålla människor borta från landet för att de inte ska översvämma USA och för att inte brottsligheten ska öka. Därmed gör han det igen, det som han upprepade gånger gjorde redan under sin valrörelse. Nämligen att klassa personer från andra länder som brottslingar. Alla är det, enligt Trumps uppfattning. Alla utan undantag.

Det är en skrämmande inställning som dessvärre allt fler bekänner sig till. I Ungern har man i dag fattat beslut som bland annat innebär att främlingar inte ska få bosätta sig i landet. I Sverige har andre vice talmannen Björn Söder (SD) gjort klart att han inte anser att judar och samer är svenskar. De tillhör en annan ”nationalitet”, anser han. Där visar han som en ledande företrädare för Sverigedemokraterna vad partiet egentligen tycker. Sverigedemokraterna vill i grunden ha ett ”rent” Sverige, vilket överensstämmer med den nationalsocialistiska (nazistiska) idétraditionen. Om partiet får något att säga till om kommer Sverige att anträda en väg som går mot enpartivälde, våld mot minoriteter och inskränkta rättigheter för alla utom för dem som Sverigedemokraterna anser vara värdiga samhällets fördelar.

Enligt den opinionsundersökning som Dagens Nyheter/Ipsos har gjort och som har publicerats är Sverigedemokraterna nu det näst största partiet. I undersökningen nådde partiet ett stöd på 20 procent av de tillfrågade. Socialdemokraterna ligger kvar på samma 24 procent som i majmätningen och Moderaterna minskade en aning till 19 procent.

Oavsett hur Socialdemokraterna och Moderaterna har kråmat sig i sina försök att sno sympatisörer från Sverigedemokraterna så har de senare vunnit på det. Kanhända resonerar dessa sympatisörer som så att varför välja en kopia när originalet – partiet som har växt och lever på sitt motstånd mot invandring och invandrare – finns där. Migration, integration samt lag och ordning har hittills varit dominerande frågor i media. Mycket på grund av Moderaternas och Socialdemokraternas ansträngningar att lägga sig så nära Sverigedemokraternas politik som möjligt.

Jag är ytterst tveksam till om det verkligen är de största frågorna för den breda allmänheten och för väljare i gemen. Sjukvård, utbildning, äldrevård, skatter och jobb är betydligt viktigare frågor. I alla fall som jag ser det. Jobben i sig är kanske inte någon stor fråga. Sysselsättningen är hög och har enligt regeringen aldrig varit högre i modern tid. Men jobben är ändå, för mig, en stor fråga eftersom det snart sagt inom alla områden är svårt att rekrytera tillräckligt med arbetskraft. Det i sin tur innebär att tillväxten hämmas samt att företagens avdelningar för forskning och utveckling inte får de möjligheter att hänga med i eller ligga i täten inom sina branscher.

Nog om detta för nu. Dagen har varit bra. Det har känts bättre i ryggen ända till att övermodet drev mig ut på promenad. Då blev jag smärtsamt påmind om de begränsningar som jag uppenbarligen har. En begränsad träning på morgonkvisten gick bra och på eftermiddagen kom vännen Janne förbi för en pratstund. Det var trevligt. Kollat på fotboll har jag naturligtvis också gjort. Så dagen har varit bra.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.