Vilken rotblöta

Det var en riktig rotblöta som vi fick – och fortfarande håller på att få – i dag. SMHI spår att det kommer att regna hela natten. När det dessutom har regnat mest hela dagen. Självklart behövs nederbörden eftersom våren och försommaren har varit så torr och nederbördsfattig. Men att regnet skulle komma just i dag – på midsommarafton – var väl inte så kul för alla som planerat för en glad utomhusvistelse med god mat, goda drycker och goda vänner.

Nåväl, det är ingenting att göra något åt. Själv blev jag hembjuden till bästa vännerna där det som vanligt vankades utomordentligt god samvaro och god mat. Det var trevligt och fint. Att Island förlorade mot Nigeria under tiden som jag var där var väl inte så roligt. För naturligtvis håller vi här i norden mest på den lilla önationen som för första gången har tagit sig till VM i fotboll. Vi får väl tro att det blir vinst i sista gruppspelsmatchen så småningom. Om nu det kan leda till att laget går vidare i turneringen.

Det är väl inte så konstigt egentligen att det inte dyker upp särskilt många eller stora händelser så här under helgen. De flesta av allt färre journalister är lediga. Och när det inte finns några som är ute och bevakar det som händer – ja, då kommer det inte heller så många nyheter. Och det som publiceras är till övervägande delen så kallade blåljusnyheter. Norran har exempelvis i dag på sin webbversion nyheter om personer som blivit åtalade för brott som begicks i våras, i februari och för två år sedan. Två av dem trafikbrott och ett narkotikabrott. Jo, jo – så är det. I övrigt har det väl inte hänt någonting.

Det är också några texter som ligger på webben som publicerades i papperstidningen i dag. De handlar om exempelvis om midsommarfirandet i Bonnstan, som skulle äga rum. Men vad hände? Blev det något firande? Var det folk på Nordanå och i Bonnstan? Skedde firandet inomhus eller ställdes det helt sonika in? Vi får väl vänta till måndag och läsa tidningen om vad som hände. Men med tanke på att Norran väl fortfarande är en nyhetstidning borde det väl finnas något med högt upp på webbversionen om vad som faktiskt hände med det traditionella firandet. För oavsett vad som hände, så var det väl något som ägde rum och som är värt att berätta om. Och om inget hände så är det ännu mer angeläget att berätta om det. Så tycker jag i alla fall.

Ute i världen drar det ihop sig till president- och parlamentsval i Turkiet. President Erdogan som siktar på att bli vald som president igen och som hoppas på en majoritet för sitt parti i parlamentet tillåter inte mycket opposition. Den senare har dock växt sig stark, som det verkar. Det i sin tur har gjort Erdogan mer eller mindre desperat. I Dagens Nyheter läser jag i kväll hur polisen agerat hårt och burdust mot ungdomar som protesterat mot den utbildning som de har fått och får i skolorna. Det fick de inte protestera mot. De slogs ned och fördes till arrester. Många som inte har åldern inne för att sitta fängslade släpptes men åtal väntar dem.

Riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) blev utslängd från Turkiet. Han har kurdiska rötter och har varit ytterligt kritisk mot president Erdogan. Nu åkte han till Turkiet för att vara valobservatör för OSSE. Men han kom inte in i landet utan skickades hem med första bästa plan till Stockholm. Det är upprörande och talar sitt tydliga språk över hur repressivt det turkiska samhället har blivit.

Jag hoppas verkligen att oppositionen blir så lyckosam att Erdogan inte får 50 procent i första valomgången i presidentvalet. Om det händer – förhoppningsvis – har oppositionen enats om att ställa sig bakom den kandidat som får näst mest röster. En samlad opposition kan göra slut på Erdogans styre. Men jag utesluter inte att Erdogan i sin maktfullkomlighet vägrar att erkänna ett eventuellt nederlag. I stället blir det väl polis och militär som kallas ut för att lära invånarna att det inte lönar sig att opponera mot honom.

Nu ska jag snart sluta. I dag var jag först av alla på Friskvårdskompaniet. Det har förstås aldrig hänt tidigare, men jag hade god hjälp av att det faktiskt var midsommarafton. Snart nog var det fler som kom om än det verkligen var få till antalet. Kompisarna var där i alla fall och som vanligt var det välgörande på olika sätt.

Det känns allt bättre i kroppen, kan jag också meddela. Om än att det fortfarande känns ordentligt. Men det finns ju alltid grader av allting.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vilken rotblöta

  1. Lasse Pettersson skriver:

    Jag håller med dig Ola! Ingenting är som förr vad gäller Norran. Vad är det som händer med tidningen i dag?

Kommentarsfältet är stängt.