Turkietval och EU-migration

Det har varit val i Turkiet i dag. Val av president och val till parlamentet. I skrivande stund sägs att 94 procent av rösterna är räknade och att president Erdogan har fått 52 procent av rösterna. Men man kan nog vara säker på att det har förekommit ett omfattande valfusk. Redan ett par dagar före valet presenterade en tv-kanal valresultatet som då gav president Erdogan 54 procent av rösterna. Det – om inget annat – talar för att valet har varit riggat.

Inget besked har ännu inte kommit från valmyndigheten och inom oppositionen hävdar man att inte ens hälften av rösterna är räknade. Det figurerar många berättelser om valfusk. En säger att det till en vallokal kom en person med hela byns röster. En annan uppgav att det har varit fler avgivna röster än antal väljare i en vallokal. Vid ytterligare en vallokal hindrades utomstående att komma in med förklaringen att ”här röstar vi på vårt sätt”.

Jo, jo – president Erdogan vet nog hur valen ska dirigeras. Få oppositionella har släppts fram och medierna är i regel statligt kontrollerade. I många områden har personer som tänkt rösta på en annan presidentkandidat och ett annat parti än Erdogans AKP hotats med att fråntas annars givna rättigheter.

President Erdogan kommer nog att oavsett hur valet har gått till att fortsätta regerandet ytterligare fem år. Han har redan utropat sig som segrare. Oppositionen och deras framtida krav på en juste omräkning av rösterna kommer att klinga ohörda. I och med att en ny mandatperiod börjar inträder också den nya författningen, som ger presidenten i stort sett oinskränkt makt. Det är skrämmande och rimmar väldigt illa med det som Erdogan sa i sitt segertal i kväll. Nämligen att Turkiet har lärt omvärlden en läxa i demokrati.

Personligen anser jag att Erdogan inte förstår och absolut inte skulle våga sig på ett demokratiskt val i den betydelsen som oftast läggs in i ordet demokrati. Det vill säga att alla kandidater ges lika möjligheter att komma till tals, att medierna inte styrs, att oppositionella sätts i fängsligt förvar och att valen sker utan fusk. Erdogan skulle förmodligen inte överleva ett sådant val och det är han nog väl medveten om.

Gissningsvis blir det efter valet åter tuffare tag mot oppositionella personer.

16 av de 28 ledarna i EU har träffats i dag för att förbereda toppmötet nästa helg. Den stora frågan är migrationen – hur EU ska hålla gränserna och hur asylsökande ska behandlas (om de kan avvisas vid gränserna till länderna eftersom de kommer från andra EU-länder), och om asylsökande ska kunna fördelas mellan EU-länderna.

Jag har inte sett någonting om hur mötet har gått, utan det blir väl ministerrådet i nästa vecka som får försöka komma fram till något. Det ser mörkt ut. I potten ligger inre gränskontroller och därmed ett hårt slag mot den fria rörligheten för personer inom EU. I potten ligger också förbundskansler Angela Merkels regering. Koalitionspartnern till Merkels CDU, systerpartiet CSU, talar om hårdare tag i migrationspolitiken och har i princip gett Angela Merkel två veckor på sig att få fram en EU-gemensam lösning.

Angela Merkel är ytterligt kompetent och en skicklig politiker. Men det blir nog tufft för henne att leva upp till de krav som CSU har rest. Om hon misslyckas blir det en ny ordning i hela Europa och det är verkligen inte av det positiva slaget. Tycker i alla fall jag.

Min dag har varit bra. En vän från Umeå, Karin, var i stan och hörde av sig. Hon kom förbi för lite fika och ett långt samtal. Vi har känt varandra sedan 1976 och håller kontakten med varandra. Dock är det nästan fyra år senast vi sågs. Det var så roligt att träffas och prata igenom vad som hänt den senaste tiden.

Att vädret har varit så gott är det också värt att vara tacksam för.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.