Platt fall för Trump

Så har då det beramade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin ägt rum. De två talade i några timmar och gav sedan en gemensam presskonferens. Reaktionerna på denna presskonferens blev våldsamma – i USA. Och det är alls inte konstigt. Donald Trump vägrade att erkänna att Ryssland låg bakom manipulationerna av presidentvalet. Något som är väl dokumenterat och som bara veckan innan president Trump åkte iväg till Europa resulterade i att åtal väcktes mot tolv ryska personer.

Att han dessutom gjorde klart att han tror mer på Vladimir Putin än på sina egna underrättelsetjänster är helt otroligt. Snacka om att lägga sig platt för Putin och hans Ryssland. Jag har personligen svårt att tänka mig att det kom något klokt ur hans mun under de flera timmar långa samtal han hade med Putin. Donald Trump har gång på gång visat sig vara oerhört dåligt påläst och hur han med den grunda kunskap han har – om ens han har någon kunskap – om det mesta , så verkar det omöjligt för honom att ha något att säga om nedrustning, kriget i Syrien, förhållandet till Iran. Uppenbarligen hade han inte några som helst synpunkter på Rysslands annektering av Krim och Rysslands krig i östra Ukraina.

Om det är som jag tror fick sig Putin till livs långa monologer över hur fantastisk Trump är. Självbilden är ju oöverträffad av något eller någon. Trump är naiv och det behövdes nog inte många positiva ord av Putin för att Trump ska tycka att Putin är en riktig man och statsman. En oförberedd Trump – han gillar ju att agera känslomässigt och improviserat – mot en strukturerad och slug Putin kan bara sluta på ett sätt. Nämligen att USA vid detta möte tappade greppet som den ledande stormakten i världen.

Vilka konsekvenser det får i framtiden vet ingen. Men det är illavarslande och jag är nog inte ensam som känner en oro över vart det kan ta vägen. Ibland har det ju spekulerats en hel del om vad Putin och Ryssland kan ha för hållhakar på Trump. Det kan man ju fundera över. Det har ryktats om att han vid tidigare besök i Ryssland (som fastighetsmagnat) har fångats på bild när han umgåtts med prostituerade. Och han har uppenbarligen fått ryskt stöd när ekonomin för hans företag har sviktat. Jag är sannerligen inte heller ensam som glömmer hans uppmaning under valkampanjen när han bad Ryssland om hjälp att hacka Hillary Clintons mailkonton för att få fram vad hon hade gjort.

John Brennan som tidigare varit chef för CIA kommenterade Trumps framträdande i Helsingfors som att dennes kommentarer var ”idiotiska” och hans beteende under presskonferensen som ”landsförräderi”. Må ilskan och besvikelsen över hur Trump betett sig bli starten på ett mer aktivt arbete att få bort honom från presidentposten. Att ställa honom inför riksrätt ligger i förlängningen av det arbete som bedrivs av utredningarna om rysk inblandning i presidentvalet. Och sedan vore det en välgärning om republikanerna i kongressen på något sätt kan samla sig till en aktion som minimerar presidentens inflytande. Låt honom bli en ”lame duck” som får han sitta i Vita huset och kvacka (twittra) bäst han vill utan att någon behöver bry sig om det.

Dagen har varit härlig och slapp. Bra för mig med god träning på morgonen. Jag har läst en hel del och pysslat med annat nödvändigt. I morgon blir det en ny varm dag och jag hoppas att den blir lika bra fast än mer produktiv än dagen i dag blev.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.