Bättre köpa än hyra

Enligt uppgift brinner det i skogarna lite varstans i landet just nu. Ett 70-tal skogsbränder pågår och räddningstjänsten sliter hårt för att få bränderna under kontroll och förhoppningsvis släcka dem så snart som möjligt. Värst ser det ut att vara – i alla fall att döma av rapporteringen i medierna – i Härjedalen och i närheten av Ljusdal i Hälsingland. I det senare området har ett antal fritidshus blivit lågornas rov. Både där och i Härjedalen har personer evakuerats från sina fastigheter eftersom myndigheterna inte vet hur elden ska utveckla sig.

Det har naturligtvis alltid förekommit skogsbränder. På så sätt är bränderna ett naturliga inslag i vårt samhälle. Det som väl skiljer sig från tidigare är att det över hela landet är så otroligt torrt, så bränder blossar upp och sprider sig på ett sätt som åtminstone inte jag tycker mig ha upplevt tidigare. Om än det säkerligen har förekommit. I Ljusdals kommun är det ju inte bara en skogsbrand som pågår utan fem.

Det här ställer stora krav på räddningstjänsterna. I Härjedalen har man gått ut med en vädjan om att man vill ha frivilliga civilpersoner som kan hjälpa till. Många frivilliga har också anmält sig till bränderna i Ljusdal, men där har räddningsledningen avböjt hjälp av civila. Anledningen är att det är så farligt. Faktiskt har man fått ta ut egen professionell personal från vissa områden eftersom riskerna är så stora. I Härjedalen däremot är det fritt fram för frivillig och ideell hjälp. Och folk har kommit långväga ifrån för att hjälpa till. En som intervjuades hade åkt upp från Stockholm för att göra en insats. Han såg det som helt naturligt att ställa upp.

I morgon kommer två specialbyggda plan från Italien upp till dessa områden. De vattenbombar områdena med en betydligt större effektivitet än de helikoptrar som normalt används. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har kallat på dessa plan och om jag inte missminner mig är det andra gången i år som de kommer till Sverige. Helikoptrar från Norge har också hyrts in och dessa körs tillsammans med andra civila helikoptrar mer eller mindre nonstop.

Jag tycker faktiskt att det kan vara en mycket god idé att Sverige skaffar sig ett par av dessa speciella plan som finns i Italien. De som säger sig förstå hur det fungerar med väder och klimat hävdar med bestämdhet att det väder som vi har nu kommer att bli vanligare framöver. Klimatförändringen innebär att vintrarna blir kortare och mindre kalla (även om det naturligtvis kan bli perioder med sträng kyla) och att somrarna blir varmare och torrare. Om det blir så får väl min generation kanske erfara så småningom. Men våra barn och barnbarn blir definitivt varse denna förändring.

Mot den bakgrunden vore det inte så tokigt, tycker jag, att skaffa plan som effektivt kan angripa och begränsa, kanske helt släcka, bränder i skog och mark. I längden blir det nog också billigare än att ständigt hyra in dessa plan från Italien. Fast för att en sådan permanent lösning ska fungera så måste det också till avtal med piloterna så att dessa inte har semester när det börjar brinna under högsommartid.

Nu kort över till något annat. USA:s president Donald Trump fick ordentligt med kritik efter sitt möte med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin. Till och med kommentatorer på Fox uttryckte sin förvåning och ilska över det sätt på vilket Trump dissade sina egna underrättelseorgan och i stället satte sin tilltro till att Putin nekat till all rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Kanske var det denna kritik som i dag fick honom att på hemmaplan förklara att han uttryckte sig ”felaktigt”. Det är ett halvt steg tillbaka. Men vad är han för människa, Donald Trump? Amerikanarna har valt en president som pratar utan att tänka. Och ibland har nog stora delar av världen undrat om han alls kan tänka. Kan tänka på något annat än sig själv…

Min dag har varit bra kan jag meddela. Om någon skulle vara intresserad av det.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bättre köpa än hyra

  1. Bo Fuhrman skriver:

    Njuut av natten, kompis!

Kommentarsfältet är stängt.