Om planen än en gång

I går skrev jag om och tyckte till angående brandbekämpningsflyget. Två speciella plan som lånats in från Italien under åtta dagar jobbar nu med bränderna och i kväll blev det klart att det kommer ytterligare två plan. Denna gång från Frankrike. Att Sverige så här tämligen lättvindigt kan få hjälp beror på EU som har en beredskap av det här slaget som alla EU-länder kan utnyttja. Det är alldeles utmärkt. Och det blir nog betydligt billigare än att ha egna plan.

Ändå tycker jag nog att det bör finnas åtminstone ett sådant plan stationerat i Sverige. Det är ju inte bara i Sverige som skogs- och markbränder kan uppstå. I länderna längs medelhavet – Spanien, Frankrike, Italien och Grekland – härjar då och då väldiga bränder. Om så skulle vara fallet och det samtidigt skulle brinna i skogar i Sverige, kan det bli svårare att få del av denna EU-styrka.

Ett plan som är stationerat här i landet skulle naturligtvis ingå som en del i denna beredskapsstyrka och därmed skulle förmodligen kostnaden för planet och driften av planet kunna delas av fler. I alla fall när behovet kräver insatser på andra håll. Ett plan som står i Sverige kan ju lika lätt flyga till Italien och Frankrike för bistånd som det är för plan som åker hit därifrån.

Mer tänker jag inte orda i dag. Dagen har varit lättjefull och bra och det blir den nog i morgon också. Jag siktar på det.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.