Sommar- och idétorka

Den här sommaren känns lite speciell med det ständiga solskenet och värmen. Men det är bränderna som dominerar nyhetsflödet. Tillsammans möjligen med krisen för bönderna, om än det senare ämnet tycks vara färdigbehandlat av medierna.

Alla som arbetat på en tidning eller en radio- och/eller tv-station vet att det blir så kallad nyhetstorka på sommaren. Den politiska aktiviteten på alla plan – det nationella, det regionala och det lokala – går ner. Vilket märks även i år fastän det är valår. Dock borde det finnas massor att skriva om. Framför allt på en lokaltidning som Norran.

I dag fick vi äntligen veta att på stadens lasarett så klarar man svalkan genom kylaggregat och vattenmeloner. Samt förstås att det är viktigt att ge äldre och skröpliga personer ordentligt med vätska. Ja, det är viktigt för alla att dricka mycket när det är så här varmt.

Jag har saknat reportage om så mycket som händer i vår bygd. Hur är det på campingar och hotell. Kommer norrmännen hit i samma skaror som tidigare år trots att det är fint väder också i Norge? Jag läste precis att det rasar en mängd – flera hundra – skogsbränder också där. Hur är det i husvagnar och tält? Hur går glassförsäljningen? Regelbundet tutar Hemglassbilen i våra kvarter. Och hur går det till att göra den italienska glassen som tillverkas på Alhems trädgård? Står man hela nätterna och gör glass där? Och nog finns det väl någon som har sin arbetsplats på ett kyllager. Hur är det att vistas i 20-gradig kyla när det är 30 grader varmt utanför dörren? Hur går det för handeln i stan och på Solbacken? Är folk benägna att tillbringa tid i affärerna när det är så bra semesterväder? Eller söker man sig kanske till affärerna för att få svalka i de ordentligt luftkonditionerade och AC-kylda lokalerna? Hur fungerar samhällsservicen när arbetstakten går ner i värmen?

Uppslag tycker jag att det finns väldigt gott om. Men väldigt lite syns i exempelvis Norran, som jag ju har. Kanske beror det på en låg sommarbemanning. Kanske beror det på idétorka. Vad vet jag? Jo, jag vet ingenting annat än att jag saknar sådana saker i tidningen tillsammans med en massa andra ämnen av tyngre natur. En liten passus bara – mediehusen säger sig ju satsa på att presentera nyheter på nätet. På sina sajter. Men inte heller där dyker särskilt mycket upp som är ordentligt läsvärt enligt mina normer och min smak. Och jag är inte ensam om dessa tankar och åsikter.

Nog om det. Det finns all anledning att återkomma till detta ämne. En försämrad och begränsad journalistik äventyrar demokratin, som vi känner den. Inte för att somriga reportage ändrar på det, utan då tänker jag mer på den vardagliga journalistiken under andra delar på året.

I USA håller president Donald Trump fortfarande på att försöka förklara vad han egentligen menade vid den famösa och ödesdigra presskonferensen som gavs efter hans möte med sin ryske kollega Vladimir Putin. Nu heter det från Trump att han håller Putin ”ansvarig för den inblandning” som Ryssland gjorde sig skyldig till i den amerikanska presidentvalrörelsen. Sedan kryddade han med några besked om vad han sagt privat till Putin under deras timslånga samtal.

Vad som sades där är förborgat för allmänheten. Det vet bara de två och deras tolkar. Men så mycket har världen lärt sig att det Trump säger att han sagt inte alls behöver vara sant. Snarare är det så att det förmodligen är rena lögner. Precis som han gång på gång har blivit påkommen att ljuga om så mycket annat.

Ja, ja – det är en märklig värld vi lever i. Hur som helst har min dag varit bra. Jag har inte gjort många knop och inte mycket – om ens något – har blivit gjort. Det som ska göras och behöver göras sparar jag glatt till dagar som blir lite svalare. Så det får väl bli i augusti. I dag har jag ringt och pratat med en gammal vän. Det var roligt. Det är 30 år sedan vi träffades i Umeå. Förhoppningsvis kan vi träffas någon gång nästa år.

Det och annat har bidragit till att dagen varit bra. Kanske också för att jag kunde sova ganska bra ute på balkongen. Så det blir balkongen i natt också.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.