Internationell hjälp

Jag kan faktiskt inte låta bli att bli imponerad av de insatser som EU levererar för att hjälpa till att begränsa de fyra skogsbränder som just nu är utom all kontroll. Vi har de omtalade två italienska flygplanen som vattenbombar brandfronterna och två likadana plan från Frankrike. På söndag kommer två styrkor med 65 personer och 20 fordon vardera från Polen till de svenska och svåraste brandhärdarna. En grupp brandmän från Danmark har anslutit. Norge har redan från början skickat över ett antal helikoptrar, jag tror att det är sex sådana, för att släppa vatten över bränderna. I dag förväntades fem helikoptrar från Tyskland och en från Litauen att komma hit för att hjälpa till att begränsa eller stoppa bränderna.

Till detta ska förstås läggas alla insatser som görs av våra egna brandbekämpare. Brandmän från hela landet har skickats till de olika bränderna, militären och hemvärnet är djupt engagerade tillsammans med många, många frivilliga. Insatserna från de senare ska administreras av Röda Korset, enligt uppgift.

Trots denna väldiga mobilisering av människor och material står det i dag klart att fyra bränder är utom kontroll. Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bedömer bränderna som omöjliga att släcka. Bara ordentliga regn kan få stopp på elden. Men enligt tiodygnsprognosen för områdena så väntas inte många droppar.

Det låter förstås dystert att det är så. Jag vill tro att det ändå ska lyckas för detta massiva uppbåd att hejda eldens framfarter. Att jag vill tro det beror förstås på att jag inte har en aning om vilka förhållanden som råder. De italienska planen har vräkt ut 1,1 miljoner liter vatten över bränderna i Jämtland och Gävleborg i dag. Det gjorde de under 346 vändor. Ett världsrekord sattes också av planen när de under tre timmar genomförde 190 vattensläpp.

Vilka skador som bränderna orsakat och orsakar går det naturligtvis inte att få någon bild av i dag. Men de är enorma. Säkerligen är det snart en miljard kronor som brunnit upp och det blir ett hårt slag för skogsägarna. Hur de ska ersättas och hur skadorna ska regleras blir förmodligen föremål för en del juridiska strider i framtiden.

Under två dagar tidigare har jag skrivit om dessa plan från Italien och Frankrike som kallas in. Jag tycker att det står utom allt tvivel att Sverige behöver stärka sin nationella beredskap. Men jag tycker att det inte bara är en fråga och angelägenhet för staten. Varför skulle exempelvis inte försäkringsbolag, skogsföretagen och skogsägarföreningarna kunna bidra till en sådan beredskap. Inte minst försäkringsbolagen borde vara intresserade av begränsa skadorna och därmed ersättningarna.

Nog om detta. Min dag har varit bra. Jag hittade en bortglömd fläkt i källaren. Det ni!

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.