Bistert för britter

Beskedet från toppmötet i EU i går kom ju väldigt sent – först vid halv tolv-tiden på kvällen. Eller förnatten. Det var ett bistert besked till britterna och till deras premiärminister Theresa May. Brexit kan skjutas upp till 22 maj under förutsättning att parlamentet röstar för det avtal som finns. I annat fall åker Storbritannien ut den 12 april, som är det nya datumet för en så kallad hård Brexit.

Men vem vet vad som kommer att hända? Det ryktas om att en växande grupp parlamentariker förbereder omröstningar i parlamentet som måhända kan ändra agendan en gång till. Å andra sidan förväntas en demonstration i morgon i London som arrangörerna hoppas kommer att samla minst en halv miljon människor. Dessa människor demonstrerar för en hård Brexit – det vill säga att Storbritannien lämnar EU utan avtal.

Den demonstrationen lär gjuta mod i de så kallade brexitörerna i parlamentet. De tycker också av någon outgrundlig anledning att det vore bättre att – som det heter – krascha ut ur EU. De är övertygade om att Storbritannien kan upprätta bilaterala avtal, som är bättre än att som nu arbeta inom EU. De vill inte heller betala några avgifter till EU och de vill begränsa invandringen. Den senare frågan var ju den som avgjorde folkomröstningen för snart tre år sedan till fördel för att lämna EU.

EU har uppenbarligen tröttnat på Storbritanniens och dess parlaments totala oförmåga att komma fram till ett beslut. En god liknelse hörde jag i dag på något nyhetsprogram i tv: Storbritannien vill fortfarande vara med i laget, men inte tillhöra klubben. Och när de är med så vill de spela med egna regler. I och med toppmötet har EU satt ner foten och jag har svårt att tänka mig att EU rubbar något i avtalet under den korta tid som återstår för Theresa May att försöka få parlamentet med sig. Dock lär hon bli besannad i sin tro och ambition att hennes land lämnar EU. Två veckors respit till dess att det är slut med Storbritanniens medlemskap i EU är inte lång tid. Min tro är att Storbritannien lämnar EU med buller och bång 12 april, vilket kommer att ställa till ett kaos på många olika sätt.

Denna fredag har varit som nästan alla andra fredagar med träning på morgonen tillsammans med goda kamrater och andra träningskompisar. Notabelt i dag var att vi en stund i omklädningsrummet var fyra personer, varav tre är ägare till varsin Mazda CX5. Det är i alla fall jag glad för. I övrigt har dagen bestått av sedvanliga göromål inför helgen med undantag av ett och annat sådant göromål som jag faktiskt bara struntade i. Så kan man också göra ibland.

Så sammanfattningsvis – min dag har varit god och bra och det är jag tacksam för. Varje sådan dag är välkommen i min ålder.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.