May och Trump

Det blir kanske inte så många rader i afton. Om drygt en halvtimme beräknas omröstningarna i det brittiska parlamentet börja. De ska jag försöka följa. Det som nu står på spel är om parlamentet röstar för att på onsdag göra en rad omröstningar om så kallade alternativa Brexit. Allt från en ny folkomröstning till en modell som liknar Norges kan bli alternativen. Men alternativ som regering i sig inte alls är bunden till. Så fortfarande är allt oklart.

Premiärminister Theresa May talade i dag inför parlamentet och konstaterade då att hon inte i dagsläget kan lägga fram avtalsförslagen en tredje gång. Kanhända måste hon först tillkännage sin avgång för att det ska kunna ske. Och det är nog ett pris som hon är ovillig att betala. Om hon lyckas baxa igenom den Brexit hon så länge har arbetat för så vill hon nog också sitta i ledningen för den administration som får ta hand om konsekvenserna. Om det däremot blir en hård Brexit 12 april, så lär hon få flytta ut från 10 Downing street.

Vi får väl se hur det går. Låsningarna i parlamentet är om möjligt än hårdare än tidigare, enligt rapporter från media. Parlamentsledamöternas röstningar är svåra att förutspå eftersom det finns ordentliga splittringar i båda de stora partierna – Tories och Labour.

Sent i går kväll presenterades i USA den omtalade och nästan två år långa utredningen som Robert Mueller ansvarat för. Det är den så kallade Rysslandsrapporten. I den klarlägger Mueller att han inte har funnit några bevis för att president Donald Trump och hans kampanjfolk begått några brott som syftat till en konspiration med Ryssland.

Den andra frågan som Mueller har utrett är om Trump försökt stoppa rättvisans gång i samband med att FBI började utreda hans presidentkampanj. Mueller gav ett öppet svar på den frågan och han frikänner inte presidenten från ansvar. Dock lämnade han över frågan till i första hand justitiedepartementet, i andra hand till kongressen och i sista hand till det amerikanska folket. Justitieminister William Barr var dock snabb med att konstatera att Donand Trump inte försökt stoppa utredningarna, trots att han sparkade FBI-chefen och starkt kritiserade Robert Mueller och förre justitieministern Jeff Sessions och i övrigt offentligt och högljutt tagit heder och ära av en mängd andra personer.

Muellers utredning har dock resulterat i att en lång rad personer åtalats och fällts för kriminella handlingar och flera andra misstänkta fall av kriminella handlingar av Trump och hans närmaste medarbetare har lämnats över till det ordinarie rättsväsendet eftersom Mueller inte har haft mandat att utreda dessa.

President Trump är jublande glad över det resultat som Muellers utredning kommit fram till. Han har hela tiden hävdat att utredningen är ett led i en häxjakt på honom och det är är tveklöst att han mycket hårt kommer att driva den här frågan inför presidentvalet nästa år.

Det finns skäl att återkomma till detta. Helt kort så är det nu demokraterna i kongressen som kommer att driva frågorna vidare. Det finns en rad kriminella handlingar och misstänkta sådana som Trump har varit eller misstänks vara djupt inblandade i. Men för framtiden och inför nästa presidentval gäller det för demokraterna att inte bara arbeta emot Trump. Det är viktigt att demokraterna hittar sakfrågor som de kan driva för att få med sig en ordentligt majoritet för den demokratiska presidentkandidat som ska sållas fram under primärvalen.

Min dag har varit bra. Nu ska jag gå in och kika på BBC World som förmodligen täcker upp vad som händer i det brittiska parlamentet.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.