Fotboll och Mittmedia

Vilken fantastiskt rolig match att titta på – EM-kvalmatchen i fotboll mellan Norge och Sverige på Ullevål i Oslo. Norge leds av Lasse Lagerbäck och Sverige av Janne Andersson. Två kaptener som känner varandra väl och som båda naturligtvis vill vara bäst. Norge tar ledningen med 2–0. Sverige kvitterar till 2–2. Matchuret står på full tid. Tre minuters övertid. I den första tar Sverige ledningen med 2–3. Lasse Lagerbäck tar sig åt huvudet. En minut kvar. En svensk spelare skadas och får hjälpas av planen. Norge får hörna och kvitterar till 3–3 i den absolut sista sekunden.

Snacka om dramatik! Det är idrott, enligt min mening, på bästa nivå. Spänning. Underhållning. En match att försöka komma ihåg.

Nog om det. EM-kvalet fortsätter under hela året. Förhoppningsvis blir det fler riktigt spännande matcher. Det svenska damlandslaget spelar ju VM senare i sommar. Det blir också kul att följa.

Jag ser att Konkurrensverket nu har gett klartecken för Bonnier News och den norska lokaltidningskoncernen Amedias köp av krisdrabbade Mittmedia. Den senare koncernen har 28 titlar och verksamheten har rationaliserats hårt, vilket har gått ut över den journalistiska kvaliteten.

I en kommentar till att Konkurrensverket nu gett klartecken för köpet säger vd:n på Bonnier News Anders Eriksson att man ska ”bygga vidare på de 28 lokala titlarna och varumärkena och deras lokala och unika innehåll, att fortsätta med den digitala transformationen och att förlänga livslängden för de tryckta tidningarna.”

Jag skulle vilja till en del anmärka på hans kommentar. Det gäller uttrycket ”deras lokala och unika innehåll”. Massor av läsare av dessa lokaltidningar har under de senaste åren kunnat konstatera att innehållet inte är särskilt mycket lokalt eller särskilt unikt. Läsarna har tröttnat. Den lokala vardagsjournalistiken begränsas alltför ofta till så kallade blåljusnyheter.

Men det inger hopp att Anders Eriksson även säger att man ska förlänga livslängden för de tryckta tidningarna. Det är förvisso de tryckta tidningarna som kostar pengar i tryck, papper och distribution. Men det är också de tryckta tidningarna som fortfarande drar in huvuddelen av mediehusens inkomster i form av annonser och prenumerationer.

Att det är Bonnier News som nu äger 80 procent av Mittmedia inger förhoppningar om att Mittmedias titlar kan återvinna en del av sitt förlorade förtroende hos läsarna. Dagens Nyheter är flaggskeppet i Bonnier News och på DN har man nått stora framgångar under de senaste åren genom en mycket konsekvent satsning på god journalistik. Tidningen nyanställer journalister och ska inom kort starta en lokalredaktion i Göteborg. Ett nätverk av frilansare har byggts upp och fortsätter att utvidgas för att tidningen ska kunna bevaka hela landet.

Oavsett vad direktörerna på lokaltidningarna inom Mittmedia och även utanför den koncernen tycker så bygger nyhetsförmedlingen på en god journalistik. Sådan god journalistik kan mycket väl bedrivas över en region lika väl som inom en kommun. Jag hoppas ivrigt på att den lokala journalistiken återupprättas inom Mittmedia och i andra tidningar. Norran inte minst. Läsarna förtjänar verkligen det.

Eftersom det är lite sent bryter jag här. Dagen har varit bra där massagen av Lena Thall var nödvändig och bra. Precis som vanligt.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fotboll och Mittmedia

 1. Kenneth Nordin skriver:

  Tjena Ola.
  Vad menas med ”titlar”?
  Ett uttryck som inte fanns på mina 38 år i tidningsbranschen.
  Ha en bra dag Ola.
  Med vänlig hälsning, Kenneth Nordin.

Kommentarer är stängda.