Swedbank och Brexit

I morgon äger Swedbanks bolagsstämma rum. Den ska bli oerhört intressant att få rapporter om. Aktieägarna har deklarerat att de inte vill ge vd och styrelsen ansvarsfrihet och några av de större ägarna har inte sagt hur de kommer att rösta. Det är dock tveksamt om de riktigt stora ägarna kommer att yrka på att inte bevilja ansvarsfrihet eftersom det skulle sänka aktiekurserna ytterligare. I dag förlorade Swedbanksaktien nästan 21 kronor i värde. Det är ett rekordstort tapp på den svenska aktiemarknaden.

Att aktien rasade är inte så konstigt. Nya uppgifter har kommit fram genom SVT:s Uppdrag granskning. Dessa pekar på att Swedbank givit falska svar de amerikanska myndigheter som undersökt misstänkt ekonomisk brottslighet i form av att tvätta pengar åt korrupta personer. Det handlar om många miljarder som banken ska ha tvättat enligt dessa uppgifter. Ekobrottsmyndigheten gjorde i dag också ett tillslag på Swedbanks huvudkontor. Och fortfarande säger bankens vd att hon inte har en aning om några tvättade pengar. Detta trots att hon var chef för bankens baltiska verksamhet under tiden som denna tvätt pågick.

Personligen kan jag inte tänka mig annat – bedömt utifrån vad som har kommit fram i media och all förnekelse från bankens ledning och styrelse – än att bankens verkställande direktör får sluta. Måhända borde också en och annan styrelseledamot också ompröva sin plats i banken. Styrelsen är ju ytterst ansvarig för vad som uppenbarligen har hänt. Det måste få konsekvenser.

Alldeles nyss har det brittiska underhuset, Parlamentet, röstat om åtta olika förslag till alternativa Brexit. Inget förvånar längre. Men alla åtta förslagen avslogs. Inget fick majoritet i parlamentet. Så cirkusen fortsätter. I och med att premiärminister Theresa May i dag aviserade att hon kommer att avgå om parlamentet antar det avtal som har förhandlats fram, så har ytterligare ett antal röster raggats ihop till hennes och regeringens förslag att anta avtalet.

Å andra sidan säger talmannen att han fortfarande inte anser att han kan släppa fram ytterligare en, den tredje, omröstning om avtalet, såvida inte något väsentligt har tillkommit. Så vad som händer i fortsättningen – den här veckan eller i början av nästa vecka – står fortfarande skrivet i stjärnorna. Fortfarande gäller att det blir en hård Brexit 12 april eller en Brexit med avtal den 22 maj. Oskrivet är kanske bäst, men dessvärre talar väl allt mer för en hård Brexit. Det är föga troligt att EU går med på några ytterligare förskjutningar i väntan på ett nyval och/eller en ny folkomröstning. Saken måste få ett slut om inte frågan ska förlama det brittiska parlamentet för lång tid framåt.

Dagen har varit bra. Nu i afton har jag varit hos Gustafssons bil och tittat på den nya Mazda 3 som presenterades. Alltför lågt insteg för en stel gammal gubbe som jag, men en väldigt läcker design på bilen. En design som nog kommer igen i övriga Mazdamodeller. I höst eller vinter kommer den SUV:en Mazda 30 som blir ett mellanting mellan Mazda CX3 och Mazda CX5. Den kommer nog att bli en storsäljare. Den med.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.