Bank och Brexit – igen

Det blev en dramatisk bolagsstämma i Swedbank i dag. Innan stämman öppnades kom beskedet från bankens styrelse att den avsatt sin verkställande direktör, Birgitte Bonnesen. Ny tillförordnad vd är Anders Karlsson, om nu det säger någonting. Birgitte Bonnesen beviljades inte heller ansvarsfrihet under stämman, vilket styrelsen  beviljades. Att Bonnesen inte beviljades ansvarsfrihet kan innebära att hon kan bli skyldig till den skada som åsamkas banken och hon kan även krävas på skadestånd. I så fall går väl en del av hennes så kallade fallskärm på 21 miljoner kronor till det.

Nu pågår det utredningar om banken och vad den har gjort. Finansinspektionen är inblandad och Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning. Först när dessa undersökningar och eventuellt andra är klara lär det klargöras om även den dåvarande styrelsen – till stora delar den styrelse som valdes av stämman i dag – kan ställas till svars. Vad väl i så fall ligger närmast till hands är att ordföranden Lars Idermark finner det bäst att lämna sitt uppdrag. Han borde ha varit bättre informerad om de händelser som nu dragits fram i ljuset.

Och så har vi Brexit. I dag blev det klart att parlamentet redan i morgon ska rösta om det avtal som förhandlats fram mellan den brittiska regeringen och EU. Det blir tredje gången som detta avtal blir föremål för omröstning. Regeringen räknar uppenbarligen med att avtalet kommer att godkännas av en majoritet av parlamentsledamöterna. Två gånger tidigare har de ju sagt nej till det.

Men nu har parlamentet sagt nej till alla andra förslag också. Och det skulle trots allt förvåna om man säger nej ytterligare en gång. EU har gjort klart vad som gäller och nu borde det verkligen ha gått upp för en stor del av politikerna att det är bättre att lämna EU med ett avtal än att krascha ut ur gemenskapen 12 april. Det senare alternativet är hur dåligt som helst. Inte bara för britterna utan även för EU-medlemmarna. Om Storbritannien lämnar med ett avtal är det också illa för EU som idé och för utvecklingen inom Europa. Hela historien från det att folkomröstningen utlystes och genomfördes till i dag är rent sorglig.

I dag har jag gjort en ny erfarenhet. Jag har fått akupunktur. Det var en lustig erfarenhet, som i sitt själva utförande var positiv. Nu återstår att se om behandlingen, som var behaglig på alla sätt, ger resultat. I början av nästa vecka ska jag höra av mig igen för att få en uppföljande behandling. Sedan hoppas jag på att vara fri från de besvär som jag gått omkring och dragits med under så lång tid.

Jag såg på nyheterna i afton att cirka 13.000 anmälningar om våld i nära relationer gjordes under förra året. 22 kvinnor dödades av sina parters eller ex-partners. Den senare siffran är en relativt sett kraftig ökning i förhållande till tidigare år. Det är utveckling som ingen vill ha – allra minst kvinnorna som lever under förtryck och hot av de personer som ska stå dem närmast.

Att komma till rätta med våld i nära relationer är nu inte särskilt lätt. Själv är jag alldeles för dåligt insatt i vad som görs – om något görs – och vad som kan göras. I ett första skede är det emellertid viktigt, tror jag, att stärka resurserna till kvinnojourerna.

Min dag har varit bra ska ni veta. Endera dagen kommer jag säkerligen att vara mer aktiv med olika göromål. Det känns så när dagsljuset har blivit starkare och dagarna längre. Det finns ju ganska gott om saker som jag både vill göra och måste göra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bank och Brexit – igen

  1. Bo Fuhrman skriver:

    God fortsättning. Det börjar likna vår i Bjässviken, Kåge. Ha en skön helg! Bosse & Solveig

Kommentarer är stängda.