Nej för tredje gången

Jag var förmodligen inte den ende som trodde – eller hoppades på – att det brittiska parlamentet skulle godkänna det avtal om Storbritanniens utträde ur EU, som förhandlats fram under två år. I dag var det uppe till omröstning för tredje gången. Och det blev nej. Igen.

Vad som händer nu vet ingen. Parlamentet sägs ha några omröstningar på måndag och/eller onsdag i nästa vecka för att kanske hitta en majoritet för något annat förslag. Vilket återstår verkligen att se. Hittills har ju parlamentet inte lyckats samla någon majoritet för hur Brexit ska gå till. Om det blir majoritet för någonting så sparkas bollen tillbaka till EU och de 27 stats- och regeringschefer som ska avgöra om det finns skäl att ytterligare förskjuta utträdet.

Nytt sista datum är ju 12 april. EU har kallat till ett toppmöte 10 april för att då eventuellt ta ställning till ytterligare en förskjutning. Om någon sådan inte kommer finns förstås möjligheten för EU att faktiskt erbjuda Storbritannien en tullunion. Men om en majoritet i parlamentet vill ha en sådan är förstås oklart. Det har ju som sagt blivit nej till alla framlagda förslag.

Det finns ju de som tycker att det bästa vore att Storbritannien lämnar EU utan avtal. En hel del av dem finns i parlamentet. Många andra utanför landet börjar genuint att tröttna på de brittiska politikerna för att nu inte tala om alla britter som är dödströtta på sina politiker. Det senare kan i förlängningen få högst oönskade konsekvenser i nästa val. Och ett sådant kan bli aktuellt väldigt snart.

Personligen tycker jag – vilket jag skrivit om ett flertal gånger nu – att det vore högst olyckligt både för Storbritannien och EU om landet kraschar ut ur gemenskapen. Men på något sätt känns det också som att det snart är dags att sätta ner foten. Från endera sidan.

I kväll förlorade Skellefteå AIK ännu en gång mot Djurgården i hockeyns slutspel. Än så länge är det bara kvartsfinal. Men att ligga under med 3–1 när det är bäst av fyra matcher som gäller låter inget vidare. I all synnerhet när nästa match spelas där nere i Stockholm. Fast det är å andra sidan på bortaplan som SAIK hittills har spelat bäst. Dock får nog vi skelleftebor bereda oss på att det inte blir vidare spel efter söndagen.

Min dag har varit bra med sedvanliga fredagsgöromål.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.