Begränsa gärna reklamen

Jag vann inte några pengar den här helgen heller. Sedan decennier tillbaka spelar jag mina stående rader och det gör jag förstås i förhoppningen om att storkovan ska hamna hos mig. Men jag gissar att det är större risk att bli träffad av blixten än chansen att bli spelrik.

Spel och spelmissbruk var ett av ämnena  i kvällens Agenda. Folkhälsomyndigheten har i en undersökning som nu presenterats beräknat att antalet personer som har ett spelberoende ökat från 31.000 år 2015 till 45.000 förra året. Spel i olika former är beroendeframkallande och det finns hur många vittnesmål som helst som bevisar det. Ur ett mänskligt – men även samhälleligt – perspektiv är det angeläget  att försöka begränsa detta missbruk. Precis som det är angeläget att försöka begränsa alla form av missbruk; missbruk som oftast innebär stora problem för den som missbrukar och dennes familj. Men som också orsakar stora kostnader för samhället.

Sedan årsskiftet gäller en ny lag som innebär att spelbolagen har certifierats av staten.  Spelbranschen har vissa regler att följa. Men deras annonsering är aggressiv och knappast sanningsenlig. Snabbt utbetalda vinster är ett lockbete samt att det är så enkelt att satsa pengar. Som ny kund hos ett bolag erbjuds inte sällan en påtaglig bonus. Klart som fanken att det lockar den som är på väg in i ett spelberoende eller den som redan har detta beroende.

I kvällens Agenda intervjuades civilminister Ardalan Shekarabi. Han har ju nyligen träffat spelbranschens företrädare och lyssnat på branschens egna förslag till hur den aggressiva marknadsföringen kan förändras. Shekarabi var inte alls nöjd med förslagen och uppenbarligen är det något på gång som skärper villkoren för spelbolagen. I Italien är ju sedan en tid tillbaka all reklam från spelbolagen förbjuden och det är ett alternativ som statsrådet inte utesluter.

Det finns ju kraftiga begränsningar också i hur  tobak och alkohol kan marknadsföras och säljas. Måhända är något liknande på gång för spelbranschen. Jag skulle gärna välkomna sådana begränsningar och ser det inte som ett ingrepp i den personliga friheten eller någon form av inskränkt frihet i allmänhet. Tobak och alkohol finns ju ändå i samhället och det kommer naturligtvis olika spelformer också att göra. Men reklamen behöver inte vara så oerhört påträngande.

Jag håller i alla händelser fast vid mina stående rader. Om inget händer – det vill säga att jag får en storvinst – innan jag dör så får dottern ärva dem. Förr eller senare lär det väl slå till. Men det är nog mycket, mycket senare. Dock är det lite stimulerande att kamma hem en tjuga på Lotto någon gång. Det visar ju att chansen finns.

Faktiskt har jag också en gång kontaktat Svenska Spel med förslaget att spelbolaget borde ha en liten pott som kan lottas ut till de spelare som exempelvis på Lotto inte har en siffra rätt. Vare sig när det gäller ordinarie nummer eller tilläggsnummer. För egen del inbillar jag mig att jag skulle ha större chans att vinna på en sådan ordning än om mina valda siffror stämmer överens med de som dras under närvaro av Notarius publicus. Det händer blott alltför ofta att jag kammar noll på mina rader.

Nej, nu får det vara slutordat för i dag. Dagen har varit bra för min del och jag vill hoppas och tro att det har varit en bra dag för alla andra också.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.