Trump hetsar rasister

En oerhört slapp och händelsefattig dag håller på att gå till ända. Det är helt ok tycker jag. Alla dagar kan inte och ska väl inte vara fulltecknade med aktiviteter. Efter en vecka på resande fot och övernattning i olika sängar är det skönt att bara vara hemma.

Det blir inte många rader i afton. Men jag kan inte låta bli att skriva om de senaste masskjutningarna i USA. Först inträffade en sådan skjutning i El Paso vid den mexikanska gränsen. En ung man hade åkt från Dallas till El Paso med det uppenbara syftet att skjuta ihjäl så många latinamerikaner som möjligt. Han dödade 20 personer och skadade ännu fler. Inom ett dygn inträffade en annan masskjutning. Denna gång i Dayton, Ohio. Skytten där fick bara en minut på sig innan polisen sköt ihjäl honom. Men skytten hann i alla fall döda nio personer och skada ännu fler.

I det första fallet – El Paso – kommer skytten att utredas för inhemsk terrorism och åklagaren kommer förstås att yrka på dödsstraff. Om det är skytten som 20 minuter innan dådet lade ut ett manifest på internet och på ett forum som är populärt för extremister utreds för tillfället. Mycket talar för att det är han som gjort det.

Detta sätter omedelbart fokus på president Donald Trump. Redan innan han blev vald till president har han talat om att latinamerikaner som våldtäktsmän och kallat dem för många andra saker. Allt i syfte att misskreditera dem som grupp. Det var ju inte länge sedan som han badfyra kvinnliga demokratiska kongressledamöter att ”åka hem” till sina länder. Donald Trump är rasist och han döljer det inte för ett ögonblick.

Hans retorik har triggat igång ett våld som inte varit så vanligt tidigare. Antalet brott som klassas som hatbrott har ökat väsentligt sedan han svors in som president. Det är i sanning en illavarslande utveckling.

Dådet i Dayton tycks ha ett annat motiv då skyttens syster var ett av offren.

Efter varje masskjutning uppstår det en debatt om de märkliga vapenlagarna i USA som i stort sett tillåter vem som helst att köpa vilket vapen som helst. Den debatten kommer säkerligen igång igen. Men det är inte mycket som talar för att något kommer att hända som innebär striktare lagar för vapeninnehav.

Det vi däremot kan förvänta oss är att antalet hatbrott och masskjutningar kommer att fortsätta öka. Med presidenten som främsta talesperson för extremister och rasister är USA inne på en mycket farlig väg vars slut ingen kan se, men som många anar har ett väldigt olyckligt slut. För USA som land och för världen.

Och med detta sätter jag punkt för i dag. Det har varit en dag som jag är tacksam för eftersom den har varit bra för mig och för de som jag känner. Något annat vet jag i alla fall inte.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Trump hetsar rasister

  1. Bosse Fuhrman skriver:

    Ha en bra vecka, Ola!

Kommentarsfältet är stängt.