Norran, Wallström och Trump

Pär Lindström, före detta lokalredaktör på Norran och innan pensioneringen ansvarig för insändarsidan i Norran, har rätt när han i dag konstaterar att kommundelarna och ytterområdena får ta de första smällarna av den omdaning av medierna som ägt rum och som äger rum.

Jag vill lite grann komplettera bilden som ges. När de fem lokalredaktionerna lades ner strax efter millenieskiftet så var jag pappa till det. De fem lokalredaktionerna fanns alla i Skellefteå kommun – Byske, Burträsk, Jörn, Skelleftehamn och Lövånger. Tanken var att ta in lokalredaktörerna till stan och därmed kunna göra nödvändiga förändringar i hela tidningen. Bland annat kunde vi skapa en daglig näringslivsbevakning och rulla igång en satsning på webben.

Lokalredaktörerna på de fem orterna ersattes av det som vi kallade ortsombud. De utrustades med kamera och dator. De hade ett fast arvode och fick dessutom betalt för de artiklar som de producerade. Vi kunde dessutom utöka bevakningen till Ånäset där också ett ortsombud engagerades. Alla ortsombud var starkt engagerade i sin bygd och detta system fungerade väldigt väl så länge jag var ansvarig för det, vill jag hävda. Det finns säkert andra uppfattningar om det. Men sedan dog det ut eller avslutades. Försvann gjorde det i alla fall med min efterträdare Sofia Olsson Olsén.

Jag tyckte det var lyckat i alla fall. Jag låg också bakom tanken att slå ihop Norrans och Piteå-Tidningens redaktioner i Arvidsjaur och Arjeplog. När det skedde hade jag fått lämna min post och det journalistiska resultatet blev dessvärre inte som jag hade tänkt mig. Dock sparade tidningarna ganska stora pengar på sammanslagningen och det hade direktörerna naturligtvis ingenting emot och det var också något som de kunde ta åt sig äran av.

Jag tror och vill hoppas på att Bonnier News köp av Mittmediakoncernen vill leda till något bra. Den nya ägaren har uttalat sagt att den vill satsa på lokal journalistik. Jag tror att det kommer att innebära ett trendbrott som vänder de vikande upplagorna för tidningarna i koncernen. Avesta Tidning exempelvis har fått en ny chefredaktör och dessutom en utökning av antalet journalistiska medarbetare med 200 procent. Visserligen från en låg nivå, men ändå. Jag tror att det blir märkbart och kommer att få fler direktörer att inse att god lokal journalistik betalar sig i form av fler prenumeranter på papperstidningen och dess digitala plattformar.

Måhända kommer också denna insikt att drabba Norrans ansvariga.

Nog om det. I dag meddelade utrikesminister Margot Wallström sin avgång. Det kom som en överraskning för många inklusive mig. Skälet som hon uppger är att hon vill spendera mer tid med sin man, sina barn och sina barnbarn. Det är högst förståeligt efter 40 år som ytterst aktiv i politiken på många olika poster. Hon har ju varit minister flera gånger, EU-kommissionär i tio år och arbetat på en hög post i FN innan hon blev utrikesminister, vilket hon nu har varit i fem år. Hennes karriär är lysande och nog förtjänar hon ett lugnare tempo där hon inte är så påpassad som hon är nu. Men det skulle inte förvåna mig om hon snart dyker upp i någon annan aktivitet. Jag kan tänka mig att många försöker locka henne och hennes kompetens till ett nytt engagemang.

I dag kom också beskedet att Zimbabwes tidigare diktator Robert Mugabe har dött. Han dog i Singapore där han vårdades. Han blev 95 år och det var inte en dag för tidigt som han försvann, om man säger så. Han såg till att dra ner sitt land ordentligt genom sitt envälde. Att andra diktatorer skulle lära sig något av hans regim och utvecklingen av det land han regerade är knappast troligt. Som alla diktatorer såg han till att berika sig själv och det var det enda som var viktigt. Och som är viktigt för hans diktatorkompisar runt om i världen.

Apropå diktatorer så har vi ju en diktator in spe – USA:s president Donald Trump. Hans senaste högst uppseendeväckande historia är påståendena som gjorts när det gälller orkanen Dorian som ödelade stora delar av Bahamas. Det var en orkan av kategori fem. En sådan kraftig orkan hade Donald Trump aldrig hört talas om, sa han. Detta trots att det var tredje gången under hans presidenttid som en sådan orkan med en sådan styrka uppträtt i och helt nära USA. Och varje gång har han sagt samma sak – att han aldrig hört talas om en sådan kraftig orkan.

I samband med detta hävdade han att delstaten Alabama skulle drabbas. Detta motsades av all expertis och alla meteorologiskt kunniga myndigheter och organisationer. För att visa att han minsann hade rätt satt han i Ovala rummet i Vita huset och visade upp en karta för att bekräfta att han hade rätt och alla andra fel. Kartan visade vad meteorologerna förutsett om hur långt orkanvindarna skulle nå. Men den hade kompletterats med svart tuschpenna (!) så att delar av Alabama skulle komma med och beröras.

Detta är fullständigt häpnadsväckande och så otroligt infantilt och dumt att det är totalt obegripligt att presidenten för en supermakt tror att detta kladdiga och töntiga försök att visa hur rätt han har, ska kunna övertyga någon om detta. Tvärtom. Det är så korkat att det slår rekord av något slag. I dumhet.

Min dag har varit bra, kan jag slutligen meddela.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.