Tullar, twitter och fotboll

Jodå, I går kväll – eller snarare i förrgår natt – såg jag genom fönstret att snö hade börjat falla. Det var bara en liten snöby. Men i morse när jag vaknade var bilen snötäckt. Dumt nog hade jag inte satt in den under tak. Och inte med motor- och kupévärme. Det får bli så i fortsättningen i stället. Så för första gången den här säsongen blev det till att sopa bort snö från rutorna. Påminnelsen om vad som väntar kunde inte vara tydligare.

Vi lämnar vädret. Tids nog kommer jag att gnälla och klaga tillräckligt mycket ändå. Jag tycker nämligen att vintern blir jobbigare för varje år som går.

I stället vänder jag blickarna ut i världen. Jag ser att Världshandelsorganisationen, WTO, har gett klartecken till USA att börja ta ut tull på en lång rad produkter från Europa. Tullarna motsvarar 7,5 miljard dollar. Det är mycket pengar. Anledningen till att tullar får börja tas ut beror på att WTO fällt EU för otillåtet stöd till flygplansbolaget Airbus.

Men WTO har också fällt USA för otillåtet statligt stöd till flygplanstillverkaren Boeing. Hos WTO ligger nu för bedömning EU:s förslag på vilka amerikanska varor som ska belastas med tullar som totalt sett i storleksordning matchar de 7,5 miljard dollar som USA förväntas ta in på europeiska varor.

Den avgående handelskommissionären Cecilia Malmström har förgäves försökt få USA till förhandlingsbordet. Men USA har inte varit intresserad av att diskutera dessa handelsfrågor utan slår till med tullar direkt nu när landet har fått klartecken för dem. Eftersom både USA och EU är lika goda kålsupare när det har gällt statligt stöd till de dominerande flygplanstillverkarna, så är det lätt att tycka att man borde ha kunnat komma överens om någon slags förlikning i stället för att lägga strafftullar på en mängd varor åt båda hållen.

EU:s tullar gentemot amerikanska varor förväntas träda i kraft – efter att WTO gett sitt klartecken – vid nyår. Och med dessa tullar så slås ytterligare spikar in i den kista som börjat byggas och i vilken frihandeln som vi känt den ska begravas. Den avmattning som vi sett i konjunkturen kommer att accelerera när konsumtion först minskar och därefter produktionen. Det är ju så tullar fungerar.

Jag ser också uppgifter om att den amerikanska presidenten Donald Trump nu offentligt har uttalat att han tycker att Kina ska utreda den tidigare vicepresidenten Joe Biden och hans son. Den senare var tydligen styrelseledamot i ett företag som hade kopplingar till Kina under tiden som hans far var vicepresident.

Tänk jag minns klart och tydligt hur Trump under sin valkampanj uppmanade Ryssland att hacka Hillary Clinton. Så skedde också och Hillary Clinton förlorade på något sätt kampen om presidentposten trots ett par miljoner fler röster. Bara under den senaste tiden har det också klargjorts att Donald Trump har uppmanat presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, att utreda familjen Biden. För att Trump skulle få det gjort höll han inne ett militärekonomiskt bistånd till Ukraina på fyra miljarder dollar.

För detta senare har demokraterna öppnat för att inleda en process som är tänkt att leda till att Trump ställs inför riksrätt. Men bryr sig Trump? Officiellt inte eftersom han offentligt vänder sig till Kina och ber om en utredning. Inofficiellt däremot tycks det som om Trump är ordentligt störd. Han har aldrig tidigare twittrat som mycket som han gör nu. Under den senaste veckan har han twittrat 250 gånger och som vanligt går han till hårda attacker mot enskilda personer.

I början av sin presidentperiod twittrade han mellan 200 och 300 gånger per månad. Nu ligger han uppe på mer än det dubbla – 800 per månad. En del bedömare tolkar det som att han trots allt är oroad över att han blivit så hårt pressad efter samtalet med Volodymyr Zelenskyj. Hela samtalet har inte heller lämnats ut och det är naturligtvis lätt att gissa vad som utlämnats.

Nu till något annat. I dag var det dags för gå-fotbollen igen. Jag tog det ytterligt försiktigt i dag. Så försiktigt att jag bara någon gång sparkade på bollen och då från sidlinjen. Men det är så roligt att se glädjen och entusiasmen hos deltagarna. Från förra veckans samling fick jag i dag höra att en kvinna sagt att hon inte på 30 år hade skrattat som mycket som under den timmen. Det är ju härligt att höra.

Men jag har också hört glunkas om att den snabbt växande gå-fotbollen någonstans i södra Sverige ska ha en turnering och utifrån vad som presteras av deltagarna i de olika klubbarna som deltar ska någon form av landslag tas ut. Det är häftigt tycker jag, men samtidigt logiskt eftersom företeelsen gå-fotboll växer så det knakar.

Min dag har varit bra och jag hoppas – förmodligen helt förgäves – att jag får ett heltidsjobb som jag har sökt.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.