Norran får ny ägare

Det var en präktig nyhet som serverades i förmiddags. Då stod det nämligen klart att Norran, som varit en självständig tidning i 110 år, kommer att bli en del i en stor tidningskoncern. Det är NTM-koncernen, som bland annat äger tidningar som Norrköpings Tidningar, Corren i Linköping, Uppsala nya tidning och Norrbottens Media.

Norran kommer att ingå i en liten koncern i koncernen som får namnet Norr Media AB. I den ingår Norrbottens-Kuriren, Norrländska socialdemokraten, Piteå-Tidningen och så Norran.

Vi får väl se vad som händer till följd av den här affären. Att Norran varit intresserad av att låta sig köpas hänger samman med att, som verkställande direktören Anders Westermark säger, tidningen ska överleva. Och att säkra den viktiga lokala journalistiken.

Men annat kommer naturligtvis att hända. VD Anders Westermark sade i intervjun i SVT:s Västerbottensnytt att det finns samordningsvinster att hämta när det exempelvis gäller administrationen. Så är det säkert. Jag tror emellertid att en av de första sakerna som ryker är Norrans tryckeri. Det har ju en speciell historia. Minst sagt.

När jag arbetade på Norran ägde under många år förhandlingar rum både norrut och söderut om ett tryckerisamarbete. Samarbetssträvandena söderut gav ingenting medan det däremot såg bättre ut norrut. Plötsligt hoppade Norran av förhandlingarna och meddelade att man skulle bygga ett eget tryckeri på Hedensbyn i den tidigare Ö&B-lokalerna. Någon vecka därefter kom beskedet att Norrbottens-Kuriren och NSD skulle bygga ut sitt tryckeri.

Tomten på Hedensbyn köpte Norran för tio miljoner kronor. Säljare var ett bolag som ägdes av Norrans vd Anders Westermark och hans hustru. Jo, jo – det är så man berikar sig.

Min gissning är därför att Norran snart nog kommer att tryckas i Luleå, dit naturligtvis också Haparandabladet (som nu trycker i Skellefteå) får hänvisas. Såvida inte Haparandabladet hittar en billigare och bättre tryckmöjlighet i norra Finland.

Inom administrationen på Norran blir det säkerligen också bantningar och inget skulle förvåna mig mindre än om det blir mer lokalt material från Norrbotten i Norran när samgåendet väl är genomfört. Det är ju ett numera traditionellt sätt att få in mer journalistiskt material i tidningen utan att behöva anställa fler journalister. Stora bilder över tämligen små händelser och lite text samt mycket så kallat blåljus lär det bli också fortsättningen.

Dock återstår det att se hur det hela utvecklas. Någon bra känsla har jag dessvärre inte, eftersom Norran under många år nu inte har förmått att leverera en bra produkt. Detta enligt mitt tycke.

Dagen har varit bra. En överraskning bjöds vi träningskompisar på i morse. Förra veckan hade vi skojat med personalen om att det borde finnas sockerkaka till kaffet från automaten. I dag hade fina och trevliga Anna bakat en sockerkaka till oss! Den var jättegod och vi smaskade i oss så mycket som möjligt. Med den fyllningen i magen så garanteras ju många, många nya besök i träningslokalerna. Smart av Anna!

I övrigt har dagen varit fylld med de vanliga fredagsgöromålen. Ett besök på bolaget visade – tycker jag – att det nog inte är så många som bryr sig om kampanjen Sober October.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Norran får ny ägare

  1. Lasse Pettersson skriver:

    Håller med dig i dina tankar om Norran., Ola!

Kommentarsfältet är stängt.