Svekfull reträtt

Beslutet som den amerikanska knäppa presidenten Donald Trump tagit – att dra tillbaka de amerikanska styrkorna i norra Syrien och därmed överge sin allierade kurddominerande syriska motståndsrörelsen SDF – är ett svek av historiskt mått. USA drar sig tillbaka och låter Turkiet gå in i området. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill nämligen göra slut på kurderna.

Det är SDF och kurderna som varit helt avgörande i kampen mot IS. På de kurdkontrollerade områdena finns stora läger med tillfångatagna IS-krigare och deras familjer. Det största lägret har mer än 70.000 personer bakom stängsel. Vad som händer med dessa läger när Turkiet går in i ett krig mot kurderna är det ingen som vet. Men troligt är att kurderna släpper på bevakningen av dessa läger och släpper tusentals och åter tusentals IS-krigare fria. För det är knappast troligt att Turkiet, som har sitt fokus på att förgöra kurderna, ödslar några resurser på att ta hand om IS-indoktrinerade krigare. De är inte i dagsläget tillräckligt starka för att försöka återupprätta sitt eftersträvade kalifat. Men kan å andra sidan ställa till mycket elände i västländer.

Erdogans officiella syfte med den militära aktionen är att skapa en tre mil bred zon längs den turkiska gränsen. Dit tänker han sig att de cirka tre miljoner syriska flyktingarna i Turkiet kan bege sig och därmed avlasta Turkiet den börda som flyktingarna innebär för landet. Samtidigt som en sådan aktion bidrar till att minska kurdernas inflytande över området.

Trumps beslut innebär också att maktförhållandena förändras radikalt i det alltid explosiva området. Nu lämnas fältet fritt för Syrien (i den mån som landet har egna resurser) Ryssland, Irak och Iran samt Turkiet. Hur kampen om landområdet i norra Syrien slutar återstår att se. Men att det är en krutdurk som nu en rad aktörer nalkas, den saken står helt klar.

Vår kung har fattat ett beslut som har fått en hel del uppmärksamhet i dag.  Kungen har nämligen bestämt att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte ska tillhöra kungahuset. I praktiken innebär det att de får klara sig själva i framtiden utan det kungliga så kallade apanaget. De behöver inte heller ta på sig uppgifter som ligger på övriga kungafamiljen.

Det var ju ett bra beslut. Barnen som det gäller – Alexander, Gabriel, Leonore, Nicolas och Adrienne – får behålla sina hertig- och hertiginnetitlar. Men det är också allt. Och det är mycket nog för dessa personer som förväntas klara sig själva i framtiden. Dock får man väl anta att det kommer att finnas resurser hos deras föräldrar, som gör att deras möjligheter att exempelvis skaffa ett boende är ganska goda.

Klockan börjar dra iväg mot natt och det är väl bäst att avsluta. Det gör jag med att konstatera att dagen började med träningen och samtal med bästa vännerna. Sedan har jag faktiskt varit aktiv med en lång rad saker som jag borde ha gjort tidigare. Jag laddar lite för ett praktiskt arbete och det kräver om inte annat lite planering. Om det sedan blir något gjort är en annan sak.

Dagen har med andra ord varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.